Quantcast

Konec analogového pozemního vysílání ČT na Domažlicku

| Tisk

logo V pátek 31. srpna 2007 o půlnoci skončí analogové pozemní vysílání ČT z Vraního vrchu na Domažlicku. Tato lokalita se stane první v republice, kde budou diváci sledovat již jen digitální vysílání. Česká televize věnuje tak významnému milníku české digitalizace náležitou pozornost – zintenzivňuje informační kampaň a průběžně sleduje situaci v regionu.

Česká televize uspořádala ve čtvrtek 23. srpna 2007 v Domažlicích tiskovou konferenci spojenou s diskuzí se zástupci místní samosprávy a s odbornou veřejností. Osm dní před ukončením analogového pozemního vysílání z Vraního vrchu pozvala do zasedacího sálu Městského úřadu Domažlice regionální novináře i redaktory z celoplošných médií, především pak zastupitele města Domažlice, starosty okolních obcí a také místní odborníky zabývající se prodejem a servisem techniky potřebné pro příjem a reprodukci televizního signálu. Setkání se zúčastnil také národní koordinátor digitalizace Ing. Zdeněk Duspiva, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu PhDr. Pavel Dvořák a vedoucí útvaru vysílacích systémů Ing. Jan Hamáček za akciovou společnost Radiokomunikace. Českou televizi reprezentovali ředitel techniky Ing. Rudolf Pop, vedoucí projektu Digitalizace ČT Ing. Pavel Hanuš a systémový inženýr Ing. Karel Moulík.

Plný zasedací sál za přítomnosti zpravodajského a publicistického štábu ČT nejprve vyslechl aktuální informace o stavu digitalizace v České republice a zvlášť v domažlickém regionu, přítomní si připomněli význam speciálního symbolu, regionálně odpojovaných spotů (viz. níže) i celé informační kampaně. Odborníci České televize podtrhli mimořádný význam komunikace se zástupci místní samosprávy a s lokálními prodejci i servisními organizacemi. Předseda Rady ČTÚ vysvětlil nezbytnost vypnutí analogového vysílání z Vraního vrchu. Národní koordinátor digitalizace doplnil podrobnosti o současných a chystaných legislativních krocích, na nichž je přechod z analogového na digitální vysílání v celé zemi závislý. Posléze se rozvinula velmi živá diskuze.

Hlavním tématem rozpravy se starosty obcí na Domažlicku se stala dostupnost digitálního signálu v okrajových částech regionu. Zástupce akciové společnosti Radiokomunikace poskytl přesné technické specifikace digitálního vysílače na Vraním vrchu a také podrobnosti k sekundární síti, tedy k vysílačům nízkého výkonu a místního významu, jejichž pomocí se řeší lokální potíže v příjmu signálu z primárního (hlavního) vysílače. Jeden z regionálních odborníků, prodejce digitálních přijímačů David Rácz, v závěru diskuze vyslovil několik mimořádně důležitých poznatků ze své praxe. V terénu se setkává s řadou zákazníků, kteří si stěžují na nedostupnost DVB-T signálu nebo na jeho neuspokojivý příjem. V podstatné části případů se však jedná o diváky, kteří využívají zcela nevyhovující antény, extrémně zastaralé anténní svody či nevhodné zesilovače, jež dokáží příjem digitálního signálu znemožnit i v místě plnohodnotně pokrytém digitálním vysíláním. Rovněž registruje mnoho dotazů od těch obyvatel, jichž se vypnutí analogového vysílání ČT z Vraního vrchu vůbec netýká.

Konec analogového zemského vysílání ČT na Domažlicku k 31. srpnu 2007 se týká pouze těch obyvatel regionu, kteří přijímají individuální nebo společnou anténou signál z vysílače na Vraním vrchu. Poznají to jednoduše podle speciálního symbolu v pravém spodním rohu obrazovky na kanálu ČT1 i ČT2. Piktogram v podobě čtyř malých čtverců (viz. snímek na další stránce) je do vysílání zařazen od 1. července 2007. Diváci, kteří speciální symbol ve vysílání České televize neregistrují, nejsou současnou etapou vypínání analogového vysílání nikterak dotčeni a prozatím si set-top-box nemusí pořizovat.

Na vypnutí analogového pozemního vysílání České televize na Domažlicku upozorňuje také úzce cílený spot zařazovaný v rámci tzv. regionálního odpojení jen do vysílání ČT1 a ČT2 z Vraního vrchu (diváci přijímající signál ze všech ostatních vysílačů v republice v tu dobu sledují běžné programové upoutávky). Četnost vysílání daného spotu během dne se s blížícím termínem ukončení analogového vysílání z Vraního vrchu 31. srpna 2007 zvyšuje.


Snímek ze seriálu Četnické humoresky – v pravém spodním rohu speciální symbol (piktogram)


logo

Snímek z informačního spotu




logo


Česká televize informuje své diváky o přechodu z analogového na digitální vysílání kontinuálně kombinací různých osvědčených kanálů, vždy dle aktuální situace. Využívá samozřejmě zejména prostor ve svém vysílání. Kromě speciálního symbolu (piktogramu), regionálně odpojovaných i celoplošně vysílaných spotů přináší Česká televize aktuální informace ve svém zpravodajství, prezentuje toto téma také v nejrůznějších úzce zaměřených magazínech nebo i pomocí takzvaného cross-proma v celé škále dalších pořadů. Digitalizaci se v pravidelné rubrice věnuje rovněž ČT+, nový časopis České televize. Veřejnoprávní médium také usiluje o prezentaci přechodu na digitální vysílání v regionálním tisku a v dalších lokálních i celostátních médiích, s nimiž spolupracuje.

Více informací o digitalizaci na teletextu ČT1 – strana 650, na telefonní info lince 844 900 001 (provozuje akciová společnost Radiokomunikace) a na internetových stránkách www.digict.cz .

Martin Krafl
Tiskový mluvčí ČT





Reklama




Vybrané články