Quantcast

Co nového v příjmu českých a slovenských programů

| Tisk

ROMANTICA
Stanice pro příznivce telenovel - Romantica, zahájila koncem března vysílání na satelitu Sirius (pozice 5E), kde vysílá v paketu Kingston inmedia na kmitočtu 12,453 GHz (polarizace horizontální, SR 18056, FEC 3/4). Od počátku je zapojen zvukový doprovod v polštině. Postupně byl zapojen i originální doprovod včetně maďarského.Novinkou je zapojení českého doprovodu, který je vysílán na druhé audio stopě v pravém kanálu. Program Romantica není na tomto satelitu v první fázi kódován. Počítá se ovšem s kódováním Conax.

Stanice Romantica vysílá i na satelitu Eutelsat W2 (pozice 16E), kde vysílá v paketu INTV na kmitočtu 12,645 GHz (polarizace vertikální, SR 10000, FEC 2/3). Signál je zde ovšem kódován systémem Irdeto.

Připomeňme, že Romantica vysílala od počátku do 31.3. také v paketu UPC Direct na satelitu Astra 19.2E v kódu CryptoWorks. Šíření programu v paketu UPC Direct bylo zastaveno.

TV JOJ ve stereu
JOJ TVDne 2.března 2002 odstartovala na Slovensku nová komerční celoplošná TV stanice - Televízia JOJ. Ta má být konkurencí k doposud dominantnímu postavení slovenské TV Markíza.

Po krátké době - několika týdnech - zahajuje dnes, 15.4.2002, vysílání ve stereu. "Dnešní divák je náročný a my mu vychádzame vstříc", komentoval přechod na stereo zvuk generální ředitel TV JOJ Richard Rybníček.

Předchůdce TV JOJ, stanice Global, vysílala zvuk jen mono. Za tento stav byla stanice již delší dobu kritizována.



Televízia JOJ vysílá na satelitu v digitálním přenosu, kódována v systému Conax, prostřednictvím segmentu na satelitu Intelsat 707 na pozici 1° západně z pozemní stanice (up linku) v Bratislavě, provozované společností TELENOR SLOVAKIA s.r.o., Bratislava.

Dekódovací karty mají momentálně k dispozici kabeloví operátoři. V blízké době plánuje televize JOJ změnu licence, která umožní prodej karet i individuálním zájemcům.

Co je potřeba pro příjem satelitního vysílání:Parabolickou naténu a digitální satelitní přijímač MPEG2/DVB, který je určený pro příjem volně šířeného ale i kódovaného vysílání systémem Conax. Musí obsahovat zabudovaný dekodér a CI slot. Deaktivaci karty si budete moci zakoupit prostřednictvím prodejců na celém území Slovenska nebo přímo v TV JOJ.

Televízia JOJ na základě smluv s jednotlivými kabelovými operátory vysílá v cca 180 městech na Slovensku. Informace o možnostech sledování TV JOJ získáte u Vašeho kabelového operátora.
    Televízia JOJ vysílá i přes terestrické vysílače:
  • Bratislava a okolí do vzdálenosti 50 km na 50.kanále UHF (města Trnava, Pezinok, Šaľa, Sereď, Dunajská Streda, Galanta, Modra, Sládkovičovo, Malacky, Stupava, Šamorín)
  • Žilina a severní Slovensko na 52. kanálu UHF (města Žilina, Martin, Vrútky, Liptovský Mikuláš, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice, Rajec, Prievidza)
  • Bánská Štiavnica a jižní Slovensko na 52. kanálu UHF(města Banská Štiavnica, Levice, Krupina)
  • Další vysílače: Košice a okolí 27. kanál UHF, Prešov a okolí 52. kanál UHF, Poprad a okolí 50. kanál UHF, Rožňava a okolí 44. kanál UHF, Rimavská Sobota 41. kanál UHF, Brezno a okolí 52. kanál UHF, Čadca a okolí 55. kanál UHF, Komárno a okolí 53. kanál UHF, Považská Bystrica a okolí 55. kanál UHF

Pro příjem terestrického signálu potřebujete bežnou televizní anténu pro pásmo UHF. Pro zkvalitnění příjmu doporučuje se použít kanálová anténa UHF. Teoreticky je na některých území Moravy možné přijímat JOJ z terestrického vysílače. Podělte se s ostatními čtenáři o zkušenosti s příjmem JOJ.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články