Quantcast

Óčko již v digitální nabídce kabelové TV od UPC

| Tisk

logo Od Nového roku marně hledají zákazníci největšího kabelového operátora UPC Česká republika analogový signál české hudební a lifestylové televize Óčko. Od 1.1.2008 je tento program v nabídce UPC pouze v digitální kabelové síti UPC Digital. "Óčko nebylo vyřazeno z žádné nabídky ale pouze přeřazeno do digitálního slotu," potvrzuje serveru parabola.cz tiskový mluvčí a ředitel PR František Malina.

Důvodem k ukončení analogové distribuce Óčka v kabelové TV UPC k 1.1.2008 je tzv. diginovela, která k Novému roku vstoupila v platnost. UPC (a také všem ostatním kabelovým operátorům) ukládá povinnost šířit (must carry) všechny programy, které získají licenci na DVB-T vysílání v nejnižší programové nabídce. UPC proto původní analogový kanál Óčka vyhradila digitálnímu multiplexu pro nové digitální televize. "Analogová programová nabídka Mini, ani rozšířená nabídka Klasik nemají prostor pro dalších šest must carry televizních programů a nespecifikovaný počet dalších, kterým bude licence teprve udělena, hledali jsme odpovídající řešení," popsal serveru parabola.cz František Malina a upozornil, že samotná "příprava distribuční sítě na tuto situaci vyžaduje několikaměsíční práci na přípravě technických prostředků".

O připravovaných krocích byli zákazníci UPC informováni. "Zákazníci a veřejnost byli informováni ihned, jakmile jakmile došlo ke konečnému rozhodnutí (když prezident republiky podepsal zákon) - bezprostředně byla vydána tisková zpráva o tom, jak budeme postupovat, a pro naše zákazníky připravili aktuální vydání pořadu UPC informuje, který vysíláme od 20. prosince," konstatuje Fr. Malina. "Navíc - kabelové televize již od března 2007, kdy vyzvaly držitele licencí k jednání a následně od začátku prosince, kdy společnost UPC pomocí TZ zveřejnila svůj postup, očekávaly (a UPC nejvíce) že budou držiteli licencí kontaktovány, ať už jednotlivě nebo prostřednictvím jejich organizace".

UPC upozorňuje na poměrně čerstvý rozsudek Evropského soudního dvora, který se principem must carry zabývá a upozorňuje především na odstavce 46 až 52 ze kterých vyplývá, že domácí úprava je přinejmenším nestandardní. "Lze předpokládat, že ve světle tohoto rozsudku bude mít Česká republika v obhajování své úpravy před Evropskou komisí nemalé potíže. S ohledem na konsistentní rozhodovací praxi Evropského soudního dvora ani jiný vývoj předpokládat nelze," uvádí ve svém stanovisku Fr. Malina.

Jak velký zájem je o Óčko po přesunutí do digitální kabelové distribuce? "Od účinnosti opatření si Óčko objednali tři zákaznici. Dotazy se pohybují v řádu několika tisíc – většinou jde o ty zákazníky, kteří se neseznámili s prosincovou a lednovou informací v pořadu UPC informuje," uvedl Fr. Malina. "Pro vysvětlení mají z velké většiny porozumění. Počet zákazníků naší digitální televize týdně roste stabilním vysokým tempem ovšem už od října minulého roku a s Óčkem nijak nesouvisí," dodal.

Zákazníci UPC se dočkají i dalších must carry programů. "Samozřejmě nabízíme a nabídneme další must carry programy v digitálním slotu, který je součástí mini nabídky analogové kabelové televize (ta je obsažena i v digitální nabídce Starter)," přiblížil Fr. Malina. "Ostatní programy pak podle komerčního ujednáni," doplnil mluvčí.



I po ukončení analogové distribuce Óčka v kabelu UPC bude analogová nabídka zachována. "Analogovou nabídku zrušíme tehdy až o ní nebude zájem," tvrdí Fr. Malina. A dodal, že jako kabelový operátor si zatím nestanovil případný konec své analogové služby. "Nabídku analogové kabelové televize neplánujeme rozšiřovat," upozorňuje Fr. Malina.

Zákazníci digitální kabelové televize UPC Digital pro příjem používají pronajímané kabelové set top boxy. "Pronajímáme je za 90 Kč proto, abychom mohli garantovat dodávku digitálního signálu, co ž u cizích zařízení nemůžeme. Digitální set top box lze samozřejmě zakoupit, nakolik bude vhodný a připravený ovšem nemůžeme zaručit," doplnil tiskový mluvčí UPC. O prodeji set top boxů neuvažuje.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články