Quantcast

Gital má nové majitele

| Tisk

logo Kolem společnosti Gital, mladšího dodavatele dekódovacích karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, došlo v minulých týdnech k několika výrazným změnám - firma má nové vlastníky a také jednatele.

Firmu Gital ovládla skupina právních zástupců Ivana Zacha a TV Prima ze společnosti GmGm, a.s., která drží 100% podíl ve společnosti. Jednatel a zároveň jediný vlastník Pavel Petráš v Gitalu skončil. Firma Gital byla založena před dvěma lety - v únoru 2006. "(Společnost) byla založena za účelem vytvoření a provozování české a slovenské digitální satelitní televize jako reakce na velice špatné dodávky dekódovacích karet," uvedl tehdy v rozhovoru pro server parabola.cz dnes již bývalý jednatel Gitalu Pavel Petráš. "Jako jednatel společnosti Orsat elektronic, s.r.o. jsem byl odpovědný mj. za dodávky satelitních kompletů do obchodních řetězců. Ty se dodávaly s kartami na české programy. Protože tehdy monopolní dodavatel karet CzechLink firma Trade and Technology nebyla schopna dodávat karty v počtech a termínech, které jsme požadovali, zamysleli jsme se nad situací a rozhodli se jít vlastní nezávislou cestou," popsal zhruba před rokem serveru parabola.cz důvody založení Gitalu P. Petráš.

Z alternativního dodavatele karet Gital vznikla tehdejšímu výhradnímu dodavateli konkurence na trhu. Do satelitní platformy CS Link "dostal" největší českou komerční televizi Nova, která odmítala se finančně podílet na nákladech za distribuci satelitního signálu a dodavatel karet se rozhodl pro tehdy poměrně riskantní krok - přenesl náklady za šíření programu TV Nova do svých nákladů. Vedle programu TV Nova v CS Linku přišel i nižšími cenami karet a bohatší programovou nabídkou a konkurence tehdy na to musela reagovat.

Novým jednatelem Gitalu je od ledna Leoš Pohl, předseda představenstva společnosti Czech Digital Group (CDG). Pohl je jeden ze zakladatelů tehdejší společnosti KABEL PLUS, bývalý spoluvlastník parlamentního kanálu 24.cz. Z kariéry Pohla stojí zmínit i jeho dřívější pedagogická činnost - učil ve Zlíně Filmové producentství.



"Změna jednatele je odrazem změny vlastnických vztahů ve společnosti GITAL," uvedl serveru parabola.cz v reakci na změnu ve společnosti Gital Leoš Pohl. "Mým cílem je výrazně zlepšit programovou nabídku, která bude dostupná na kartách GITAL," přiblížil serveru plánované kroky. Podrobnosti ale zatím kvůli probíhajícím jednáním odmítl sdělit. "Hodlám zlepšit služby poskytované klientům," popsal jeden ze svých nejbližších cílů L. Pohl a dodává, že si bere 100 dnů hájení. První výsledky práce by měli uživatelé a zákazníci zaregistrovat již v brzké době.

Gital je jedním ze dvou dodavatelů dekódovacích karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitů Astra 3A a Astra 1E na pozici 23,5°E (platformy CS Link, SkyLink). V nabídce má všechny celoplošné kanály (ČT, Prima, Nova) a řadu dalších placených a bezplatných programů. Karty na obdobnou službu dodává také společnost TRADE and TECHNOLOGY. Službám CS Link a SkyLink na trhu konkuruje Digi TV a UPC Direct.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články