Quantcast

TPP: Analogové vysílání v ČR skončí v roce 2011

| Tisk

logo Tradiční analogové pozemní vysílání bude v České republice ukončeno do 11. listopadu 2011 s výjimkou Zlínska a Jesenicka, kde přechod na digitální vysílání bude dokončen do června 2012. Vyplývá to z TPP (Technický plán přechodu na zemský digitální vysílání). V pondělí jej ve formě nařízení přijala vláda na svém zasedání a posunula tím českou digitalizaci o výrazný krok vpřed. Potvrdil to předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, který se jednání vlády účastnil.

TPP je založen na principu dobrovolnosti a součástí plánu přechodu nejsou mechanismy pro jeho vynutitelnost. Vyplývá z návrhu nařízení, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Současní vysílatelé - České televize, Nova a Prima by měli dobrovolně vrátit své analogové kmitočty, na kterých vysílají za digitální. Umožní tím i vznik nových digitálních sítí a start nových programů a služeb.

Bez vrácení analogových kmitočtů nevznikne prostor pro další rozšíření digitálního vysílání a to může být problém především pro komerční televize, které nebudou mít zájem otevřít trh novým vysílatelům. Pokud Nova a Prima k TPP dobrovolně přistoupí, získají obě stanice jen jednu vysílací licenci pro DVB-T navíc, píše Novinky.cz.

Přechod z letitého analogového na digitální pozemní vysílání budou muset řešit milióny českých domácností. Pro budoucí příjem zemského vysílání bude divák potřebovat převaděč digitálního signálu na analogový označovaný jako set top box nebo televizor se zabudovaným digitálním tunerem. Vedle tradičního terestrického příjmu TV vysílání má divák dnes na výběr i z několika dalších způsobů příjmu - kabelové sítě, IPTV nebo satelitní platformy CS LINK (Astra, 23,5°E), Digi TV (Intelsat 10-02, 1°W) nebo UPC Direct (Astra, 19,2°E). Ve všech jsou obsaženy všechny základní programy ČT, Prima a Nova a řada dalších kanálů.

Digitální pozemní vysílání je dnes dostupné zhruba na polovině území České republiky - v Praze a středních Čechách, Brně, Ostravě, Domažlicku a Ústí nad Labem. Ve všech těchto městech jsou dostupné programy ČT, Nova a okruhy ČRo v rámci sítě Českých Radiokomunikací. V Praze vysílá i multiplex společnosti Czech Digital Group (TV Prima, Óčko, Public TV a TV Noe).



Analogové vysílání by mělo v ČR skončit v listopadu 2011. Do té doby by měly vzniknout čtyři sítě DVB-T vysílačů. Jedna z nich bude pro Českou televizi (ČT) a Český rozhlas (ČRo) a v dalších budou programy Nova a Prima a případně jejich další stanice a nové okruhy TV Barrandov, Z1, Óčko, Febio TV, TV Pohoda a RTA.

Podle Novinky.cz

redakce





Reklama




Vybrané články