Quantcast

Media Vision: HDTV na CS Linku v roce 2009

| Tisk

logo Martin Janků, jednatel společnosti Media Vision, která je dodavatelem programů pro distributory karet a vlastníkem ochr. známky CS Link , v rozhovoru pro server parabola.cz přibližuje důvodu ukončení vysílání CS Link TV, vysílání TV Nova, zařazení EPG a start programu ve vysokém rozlišení (HDTV).

CS Link TV má za sebou zhruba 3/4 roku života. Proč vůbec končí CS Link TV na satelitu?

Záměrem vytvoření CS Link TV bylo poskytovat informační službu pro zájemce o digitální satelitní vysílání CS Link a další rozvoj placených služeb. Postupem doby se ukázalo, že významná část klientů CS Link jsou uživatelé internetu, a vzhledem k tomu, že se snažíme ještě více pokrýt obyvatelstvo, které nemá příjem satelitního vysílání CS Link, rozhodli jsme se zahájit poskytování službu televizního portálu CS Link TV. K tomuto také došlo a tuto službu mohou zájemci nalézt na www.cslinktv.cz. Z tohoto pohledu se nám satelitní distribuce této služby ukázala jako neefektivní a rozhodli jsme se satelitní distribuci této služby ukončit.

Končí i vysílání teletextu?

Končí satelitní distribuce teletextu. Jsme však přesvědčeni, že informace, které byly obsaženy v teletextu CS Link TV, budeme v jiné podobě poskytovat i nadále.

Jak bude vypadat vysílání CS Link TV na internetu? Půjde o živé vysílání nebo pořady tzv. na vyžádání?

Současná podoba televizního portálu cslinktv.cz je kombinací on-line vysílání a off-line archivu vysílaných informací. Chceme poněkud omezit on-line vysílání, protože ho chápeme jako neatraktivní na tomto prostředku šíření informací (rozuměno Internet) a naopak chceme rozšířit off-line služby. Samozřejmě se budeme snažit do archivu postupně vložit většinu odvysílaných pořadů.

Jakým směrem se portál CS Link TV bude ubírat?

Naším záměrem je vytvořit z portálu cslinktv.cz nejen určitý komunikační kanál, ale stále více se budeme snažit z něj udělat i distribuční kanál multimediální zábavy.

Co se na pozici CS Link TV objeví? Půjde o volný či placený kanál?

V této chvíli o využití satelitní pozice jednáme. Jisté je však to, že frekvence bude využity k rozšíření satelitních služeb CS Link.

Před časem jste slibovali lepší kvalitu obrazu TV Nova. V poslední době se opět spíše zhoršila. Uvažujete o navýšení kapacity pro tento nejsledovanější komerční TV kanál?

Kvalitu programů, které vysíláme, pečlivě monitorujeme. Ve spolupráci s techniky uplinkové stanice usilujeme o to, aby satelitní kapacita, jejíž nájem platíme, byla skutečně optimálně využívána. Navýšení satelitní kapacity nebo přesun některého programu na jiný transpondér je samozřejmě také jednou z možností, jak zvýšit kvalitu programů.

Diváci u TV Nova postrádají EPG. Plánujete jej?

Ano uvažujeme i o poskytování této služby. Termín jejího nasazení však souvisí s postupným upgrade zařízení, které tvoří hlavní stanicí CS Linku u našeho poskytovatele služby uplinku na Kavčích Horách v Praze.



Před čase na platformě CS Link testovala komerční TV Nova ve vysokém rozlišení. Program Nova HD po několika měsících testů skončil a diváci marně čekají na první pravidelné HD vysílání určené pro DTH v Česku a na Slovensku. Dočkají se? Připravujete nějaký HD program pro diváky služby CS LINK?

V současné době probíhají jednání a myslím, že diváci se mohou v roce 2009 na některý program v HDTV určený i pro ČR těšit.

CS LINK před časem zaktivoval třetí transpondér. Jaké další programy se zde objeví? Připravujete na tento transpondér EPG? Pokud ano, kdy se bude EPG vysílat?

Ano, připravujeme významné rozšíření programové nabídky CS Link a to především ve spolupráci s distributorem karet Gital. Domnívám se, že rozšíření může vést i nad rámec stávajícího třetího transpondéru. O konkrétních programech budeme naše diváky informovat na podzim.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články