Quantcast

Jiří Balvín: Óčko už se dostalo na naprosto profesionální úroveň

| Tisk

logo Hudební televize Óčko neuvažuje s vysíláním ve formátu 16:9 ani HD. Nepočítá ani s vysíláním seriálů a filmů. Podle generálního ředitele Jiřího Balvína bude rozvíjet současnou koncepci.

Óčko stále nepožádalo o řádnou tzv. kompenzační licenci. Důvod?

Óčko vysílá 6 let a je v současné době ve více jak 2 milionech domácností. Z toho jasně vyplývá, že naší prioritou je stálé rozšiřování našeho vysílání všemi dostupnými technickými prostředky. Do ukončení analogového vysílání je stále v platnosti ustanovení zákona o převzatém vysílání.

Byl jste předsedou Asociace digitálních televizí (ADT). Pořád jste opakovali, že chcete vysílat. Najednou to ale vypadá, že se nikomu kromě Z1 nechce. Proč tomu tak je?

Předsedou ADT jsem stále. Óčko vysílá již šestým rokem, Z1 vysílání spustila tak jak slíbila. RTA stále vysílá… Takže se musíte zeptat na Barrandově, ve Febiu a Radima Pařízka, proč nevysílají. Je to jejich svobodné rozhodnutí a nikoliv společnou věcí ADT.

Za ty roky plné dohadů se pohled na DVB-T u mnohých změnil. Jak to osobně vidíte?

Máte pravdu, pohled na vysílání DVB -T prochází "vývojem". Je to dáno tím, že v době neustálého zpožďování přechodu na pozemní digitální vysílání začali lidé hledat nějaký alternativní možnost příjmu více televizních programů, než těch, které vysílají v archaickém analogovém vysílání.Stále se rozšiřuje kabelové vysílání, IPTV, placené satelity UPC Direct a Digi TV a bouřlivým vývojem prochází individuální neplacený příjem prostřednictvím satelitu Astra.

Proč prosazujete pouze 70% pokrytí v DVB-T, když jste byl velkým propagátorem této platformy?

Částečná odpověď je již v odpovědi na předchozí otázku. Já v žádném případě neprosazuji 70% pokrytí DVB-T, já pouze říkám, že při vypočítávání 70% pokrytí – což je podle zákona celoplošná televize - by se měly všechny formy šíření sčítat. Technika se žena kupředu mílovými kroky a legislativa nestačí...

Často lze od Vás slyšet, že chcete v DVB-T pokrývat pouze velká města. Není to ale chyba? Právě ve velkých městech mají mladí diváci mnoho jiných aktivit než koukat na televizi. Spíš byste se měli zaměřit na venkov, kde jsou vaši diváci. Nemyslíte?

Nikdy jsem neřekl, že chceme pokrývat pouze velká města. Tuto cestu jsem prosazoval v době, kdy nebylo rozhodnuto, jakým směrem se vydá TPP. V současné době vysíláme v pozemním digitálu v Praze, Brně, Ostravě a na Plzeňsku a dále půjdeme cestou, kterou nám naplánoval TPP. Jestliže se podaří do roka pokrýt 70 % území České republiky, bude v tom i mnoho oblastí mimo velká města. Já sám mám chalupu 110km od Prahy, za Českou Lípou, v krásné malé vesnici a chytáme tam v naprosté pohodě pražské DVB-T!

Nyní Óčko vysílá v multiplexu Czech Digital Group. Uvažujete o přesunu do sítě Telefóniky O2?

Na to se spíše zeptejte v Telefonice O2, zda budou síť DVB-T stavět. My budeme jednat s každým síťovým operátorem.

Které regiony a města se dočkají Óčka v DVB-T co nejdříve?

Už jsem odpovídal, kde všude vysíláme. Další rozvoj záleží na tom, kdy a jak skončí výběrové řízení na poskytovatele vysílacích služeb v České televizi. Pak bude snad definitivně jasno, jak se bude dále postupovat.

Bude Óčko vysílat ve formátu 16:9 či uvažujete o HD vysílání?

O obou formách vysílání uvažujeme, ale zvláště HD je ještě daleko....

Máte v plánu vytvářet nějaké tematické televizní kanály spjaté s Óčkem?

Ano, uvažujeme o tom.

Jste jenom hudební nebo i lifestylová televize? Budou nějaké filmy, seriály, sitkomy pro mladé? Nebo jen hudba a studiové pořady s ní spjaté?

Již dlouho jsme i lifestylová televize - vysíláme řadu magazínů o módě, líčení, adrenalinových sportech atd. Pokud budeme vysílat filmy, pak jen hudební, sitkomy a seriály ne.



Prozraďte, podle čeho jsou vybírány videoklipy na Óčku. Máte nějaký systém?

Všechny videoklipy jsou v centrální databázi a jednotliví dramaturgové a moderátoři si vybírají dle zaměření svého pořadu. Hlavní výběr provádí šéfdramaturg René Hnilička, v pořadu DJ divák si vybírají diváci sami.

Na jakou úroveň byste chtěl Óčko dostat? A jaké to je být ředitelem malé televize?

Óčko už se dostalo na naprosto profesionální úroveň srovnatelnou s jakoukoliv jinou televizí. Sledovanost stále stoupá a to nás samozřejmě těší nejvíce. Není nic lepšího, než spokojený divák! A být ředitelem "malé" televize je velmi příjemné a "omlazující". Lidé, kteří Óčko dělají jsou mladí, invenční a hlavně je práce baví...

Radim Novák





Reklama




Vybrané články