Quantcast

Slovenské Fun Rádio odstartovalo na satelitu Thor 5

| Tisk

logo Skandinávský satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) dnes rozšířil nabídku rozhlasových stanic o další slovenskou komerční hudební stanici - Fun Radio. Program se vysílá volně (free-to-air), takže pro příjem není nutná žádná přístupová karta. Je ale potřeba mít štestí a vhodný přijímač, který dokáže používaný formát zpracovat.

Fun Radio se objevilo na transpondéru satelitu Thor 5 (0,8°W), který již využívají i některé další slovenské televizní a rozhlasové stanice - TV8.SK, TV Patriot, Musiq1, TV Živa, Radio One Banská Bystrica, Radio Európa 2 (dvě mutace), Rádio Kiss, Rádio Express.

Oproti ostatním rádiím se Fun Radio v něčem liší - používaném zvukovém formátu. Většina rozhlasových stanic používá formát MPEG1 Layer 2, který podporují prakticky všechny set top boxy. Fun Radio ale na satelitu Thor sáhlo po modernějším zvukovém formátu - HE AAC (High-Efficiency Advanced Audio Coding), který zatím podporuje málo výrobců se top boxů.

Formát HE AAC používá vedle slovenského Fun Radia na stejném transpondéru k distribučním účelům také konkurenční slovenské Radio Express k distribuci regionálních mutací Expres Bratislava, Expres Západ, Expres Žilina, Expres Střed a Expres Východ. K dispozici je i modulace "Expres mp2" v MPEG-1 Layer 2, která je určena pro DTH příjem.

HE AAC není jen doménou slovenských rádií. Tento moderní kompresní audio formát nasadila u televizních stanic také ukrajinská placená televize MyTV.

technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,417 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

program (označení): Fun Radio 1
service ID: 2022
audio PID: 712
kódování (CA systém): žádný

program (označení): Fun Radio 2
service ID: 2023
audio PID: 713
kódování (CA systém): žádný

program (označení): Fun Radio 3
service ID: 2024
audio PID: 714
kódování (CA systém): žádný

program (označení): Fun Radio 4
service ID: 2025
audio PID: 715
kódování (CA systém): žádný

program (označení): Fun Radio 5
service ID: 2026


audio PID: 716
kódování (CA systém): žádný

Všech pět feedů Fun Radio používá audio bit rate 192 kbit/s, 48 kHz při nasazení HE AAC. V době publikování textu byla v provozu jen programová pozice Fun Radio 4.

Slovenské Fun Radio doposud vysílalo pouze na satelitu Astra 3A (23,5°E).

Fun Rádio je první soukromou rozhlasovou stanicí na území Slovenska. Vysílání zahájilo 10.6.1990 - tedy téměř před 20 lety. Fun Radio se svým hudebním profilem zařazuje do kategorie EHR (European Hit Radio).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články