Quantcast

Slovenské Rádio Európa 2 odstartovalo na satelitu Thor 5

| Tisk

logo Satelitní systém Thor 5 / Thor 6 na pozici 0,8 stupně západně skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) se zaplňuje slovenskými rozhlasovými stanicemi. Dnes zde zahájila vysílání komerční rozhlasová stanice Európa 2 v mutacích Střed a Východ).

Na kmitočtu, kde najdeme slovenské televize Musiq1, TV8, TV Živa a TV Patriot se objevily dvě programové mutace slovenské komerční hudební rozhlasové stanice Európa 2 Střed (ID: Europe 2C) a Európa 2 Východ (ID: Europe 2E). Obě vysílají v režimu free-to-air a pro příjem není nutná žádná přístupová karta. Zvolená pozice umožní příjem stanice i abonentům placených služeb Digi TV a UPC Direct.

Slovenské celoplošné Rádio Európa 2 se poprvé v éteru u našich východních sousedů objevilo 12.12.2009 ve 12:12:12 hodin, kdy nahradilo původní stanici Rádio Okey. Európa 2 patří do portfólia Lagardére Active ČR. V Česká provozuje českou verzi Evropa 2 a celoplošnou stanici Frekvence 1.

technické parametry:

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,418 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

rádio: Európa 2 Střed
ID: Europe 2C
SID: 2027
audio PID: 717 (slovensky)
kódování (CA systém): žádný

rádio: Európa 2 Východ


ID: Europe 2E
SID: 2028
audio PID: 718 (slovensky)
kódování (CA systém): žádný

Pozice 0,8°W / 1°W v regionu střední a východní Evropy značně posiluje. Po získání významného klienta RCS/RDS (platforma Digi TV) a přestup UPC Direct na novou pozici se z této lokace objevuje celá řada atraktivních nekódovaných programů - zejména ze Slovenska. Jmenujme například TV Živa, TV8, Musiq1, Music Box, TV Patriot, CETV, TV Lux a dále rozhlasové stanice Rádio Expres, Rádio One Banská Bystrica, Rádio Kiss, Horner Radio, Hit FM a dvě nové mutace slovenské Európa 2.

Připomeňme, že ze zmíněných rohlasových stanic Rádio Expres vysílalo původně na platformě Skylink. V případě Europa 2 to bude zřejmě již druhý přestup ze stejné platformy na rychle se rozvíjející a rostoucí pozici 0,8°W/1°W, kde jsou aktuálně zaparkovány satelity Thor 3, Thor 5, Thor 6 a Intelsat 10-02.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články