Quantcast

Analogové satelitní vysílání končí

| Tisk

Satelitní operátor SES (Astra) dnes oficiálně ukončí analogové šíření televizního a rozhlasového obsahu na satelitech Astra z pozice 19,2°E. V Evropě tím zároveň končí družicové analogové vysílání.

Den "D" je tady - 30.4.2012. Na tento termín satelitní operátor SES (Astra) stanovil ukončení analogového vysílání přes hlavní evropskou pozici 19,2°E. Všechny analogově šířené televizní a rozhlasové programy dnes ve 3:00 hodiny podle plánu mají skončit. Uvolní se tím celkem 29 transpondérů pro další rozvoj digitálního vysílání - spuštění programů ve vysokém i klasickém rozlišení (HDTV, SDTV).

Digitální vysílání bylo v Evropě zahájeno v roce 1996. Zpočátku bylo doménou placeného vysílání. Postupně startovaly tématické programy, kanály zahájily souběh - šíření programu analogovou a digitální cestou. Jednotlivé země v Evropě s analogovým satelitním vysíláním měly vlastní plán ukončení satelitního analogu. V listopadu a prosinci loňského roku skončilo analogové vysílání ve Francii a jako poslední země s analogem končí Německo.

O zastavení analogového vysílání přes Astru se hovořilo mnoho let. Na podzim roku 2009 satelitní operátor SES (Astra) rozhodl, že analogové vysílání přes Astru skončí s koncem roku 2012. Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF chtěly dřívější termín v tomto roce. Kompromisem se tak stal termín 30.4.2012 ve 3:00 hodiny ráno, kdy vypnou své analogové signály na Astře veřejnoprávní i komerční televize.

S koncem pravidelného analogového TV vysílání bude na pozici 19,2°E dočasně v provozu zhruba 11 transpondérů v analogu, které budou diváky informovat o ukončení analogového vysílání a nutnosti přechodu na digitální příjem.

Přecházíme z analogového příjmu na digitální

Pro sledování digitálního vysílání je nutné vyměnit satelitní přijímač (původní analogový za digitální). Vedle satelitního přijímače se doporučuje vyměnit i LNB (konvertor), pokud je starý 10 a více let. Satelitní parabola může zůstat původní.



Konec analogové éry a další před námi

Analogová satelitní éra končí a tím končí i jeden ze způsobů příjmu televizního a rozhlasového vysílání. Před námi je konec další éry - digitálního SD vysílání. Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF mají v úmyslu skončit s SD distribucí do roku 2019. Znamená to, že do sedmi let čeká některé diváky další výměna přijímače - tentokrát SD boxu za HD přístroj. Nicméně na HD příjem může divák přejít již dnes - většina veřejnoprávních kanálů začne vysílat v HD. Všechny jsou FTA. V případě komerčních kanálů to ale neplatí - HD verze jsou zakódované systémem Nagra Media Access (tzv. Nagravision 3) a dostupné za roční poplatek 50 eur (v prvním roce je příjem bezplatný).

Rychlejší migraci na HD vysílání má v plánu švýcarská veřejnoprávní SRG SSR. Ta chce stávající SD distribuce vypnout již v roce 2015. Všech 6 programů SF, TSR a TSI se již vysílají v HD rozlišení na pozici 13°E. Signál je zakódován systémem Viaccess.

redakce





Reklama




Vybrané články