Quantcast

Nosná raketa Falcon Heavy vynesla satelit Arabsat 6A

| Tisk

Americká společnost SpaceX za pomocí nejtěžší nosné rakety Falcon Heavy dopravila do vesmíru nový saúdskoarabský telekomunikační satelit Arabsat 6A. Družice bude zaparkována na pozici 30,5°E.




▲ Video č. 1 - Start start rakety Falcon Heavy se satelitem Arabsat 6A (video: SpaceX)

Raketa Falcon Heavy se satelitem Arabsat 6A odstartovala ze startovacího pole LC-39A v Kennedy Space Center na Floridě v noci na 12. dubna 2019 a to 35 minut po půlnoci středoevropského času. V jednu hodinu a devět minut po půlnoci satelit dosáhl orbitální dráhy. Šlo o čtvrtý start SpaceX v letošním roce a první s raketou Falcon Heavy.

Arabsat 6A je vysokokapacitní telekomunikační satelit pro distribuci televizního a rozhlasového vysílání, přenosu internetu a mobilní komunikace k zákazníkům na Středním východě, Africe a v Evropě. Družici na bázi zmodernizované platformy LM 2100 zhotovila a dodala společnost Lockheed Martin.

Nový kosmický aparát bude poskytovat řadu inovací jako je rozšířené spot svazky v Ku pásmu a další kapacitu v Ka a Ku pásmu. Počet transpondérů na družici Arabsat 6A satelitní operátor neuvádí. Podle webu flysat.com má mít v Ku pásmu 50 transpondérů. Footprint satelitu nebyl zveřejněn. Očekávaná životnost satelitu je 15 let.

Vybrané technické parametry - Arabsat 6A:

cílová pozice: 30,5°E
dodavatel satelitu: Lockheed Martin


platforma: LM 2100
pokrytí: Střední východ, Afrika, Evropa
pásmo transpondérů: Ka, Ku

redakce





Reklama




Vybrané články