Quantcast

Dálkové ovládání slaví 65 let

| Tisk

Tradiční součást televizorů či set top boxů slaví významné výročí - první dálkové ovládání (DO) se na trhu objevilo před 65 lety. Když se v roce 1954 objevilo kabelové DO způsobilo docela rozruch.

O dva roky později - v roce 1956 se již objevily první bezdrátové modely DO s ultrazvukovou technologií. Tehdy ještě nebyly DO standardním součástí výrobků a prodávaly se samostatně. Teprve v roce 1975 přišly na trh první televizory, které byly standardně vybaveny dálkovým ovládáním. Ultrazvuková dálková ovládání nebyly příliš spolehlivá a rychle byla nahrazena infračerveným či rádiovým přenosem. Významně se také změnily i úkoly a možnosti dálkového ovládání. Dnes je DO součástí každého stacionárního audio, video a televizního zařízení a každého systému domácího kina.

Společnost Gfu odhaduje, že v našich západních sousedů je v současné době více než 150 milionů přístrojů spotřební elektroniky s klasickým dálkovým ovládání - například televizory, hi-fi komponenty, DVD / Blu-ray přehrávače a herní konzole. Není proto divu, že výzkum a vývoj průmyslu věnuje těmto ovládačům zvláštní pozornost. To se týká jak designu, tak i uživatelské přívětivosti. Spotřebitel požaduje obojí a není neobvyklé, že design dálkového ovládání a snadnost použití ovlivní i například nákup televizoru.

Kromě DO dodávaných s přístrojem jsou k dispozici také samostatně prodávané universální dálkové ovladače. Ovládají řídící příkazy pro všechny možné modely přístrojů od různých výrobců a mohou tak řídit libovolný systém. V roce 2018 bylo v Německu prodáno více než 900 tisíc kusů těchto universálních DO.


obrázek

Bezesporu nejzajímavější a nejmodernější vývoj dálkového ovládání je hlasové ovládání. Digitální asistenti s hlasovým ovládáním jsou na vzestupu. Kromě digitálních asistentů jsou k dispozici také dálkové ovladače s funkcí hlasového ovládání. Stále více zařízení v domácnosti je ovládáno pomocí hlasových povelů - například reproduktory a lampy ale také myčky nádobí nebo kávovary.

Možnosti použití dálkových ovladačů všeho druhu přesahují rámec dnešního ovládání spotřební elektroniky.



65 let od uvedení prvního dálkového ovladače dostalo toto zařízení mnoho vylepšení ať už po stránce technické, designové či využití. Stále se DO považuje za důležitý prvek produktů spotřební elektroniky.

podle gfu

redakce





Reklama




Vybrané články