Quantcast

Příjem americké družice PanAmSat 10

| Tisk

Na satelitní pozici 68,5°E byl nedávno umístěn nový americký satelitPanAmSat 10. Nová družice byla na této pozici uvedena do provozu začátkem srpna a nahradila tak starší satelit PanAmSat 4, který jižnevyhovoval náročným požadavkům ze strany provozovatelů televizních arozhlasových programů.

Volně vysílaný TV program RSG v paketu VIVID na satelitu PanAmSat-10
Volně vysílaný TV program RSG v paketu VIVID na satelitu PanAmSat-10
Na první pohled žádná podstatná změna se (zatím) nekoná. Na nový satelitbyly převedeny pakety jak v C-pásmu, tak i v Ku-pásmu. V případě Ku-pásma(frekvenční rozsah 10,95 až 12,75 GHz) se ve všech případech jedná užjen o digitální signál. Satelit využívá africká společnost VIVID, která nabízídivákům možnost předplacení programové nabídky, která je kódována vCA systému Nagravision.

Digitální signály v Ku-pásmu z PAS-10 jsou vysílány v africkém svazku apříjem na území ČR je takřka nemožný. S parabolickou anténouo průměru 120 cm však lze přijímat signál paketu VIVID a to na kmitočtu 12,722 GHz,polarizace vertikální, SR 26651, FEC 1/2. Tento transpondér ozařuje signálemnejenom Afriku, ale i evropský kontinent. Na uvedeném kmitočtu tedy naladíme:SABC1, SABC2, SABC3, RSG TV, Info Channel a E-TV. Volně jsou vysílány pouze RSG TV (snímky stextovými informacemi) a Info Channel (promo kanál - jak si předplatit paket VIVID).



Vedle televizních programů je však na uvedeném kmitočtu vysílána volně celá řada rádií: Phalaphala, Ikwekwezi, Munghana, 5 FM, RSG - Radio Sonder Grense,Thobela FM, Lesedi FM, Motsweding FM, Umhlobo Wenene FM, Ukhozi FM, Radio 2000,SAFM, Lotus FM, YFM, Radio Metro, Radio Pretoria, Ligwalagwala, Classic FM (South Africa),Deutsche Welle, Radio Pulpit, Good Hope FM, Punt Geselradio.

Nový, výkonnější satelit PanAmSat 10 rozšířil pokryté zóny. Díky použitémusvazku 'Afrika+Evropa' můžeme přijímat signál z této družice i na území ČR.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články