Quantcast

Skylink: Zvýšené zabezpečení kódování Irdeto opět na scéně

| Tisk

logo Dne 18.11.2020 satelitní operátor Skylink společnosti Canal+ Luxembourg (M7 Group), rozšířil svou bohatou nabídku o řadu nových televizních programů a překlopil řadu stávajících programů z klasického SD rozlišení do moderního HD rozlišení. Došlo také ke spuštění dočasné paralelní distribuce řady programů z důvodů zvýšení efektivity využití transpondérové kapacity.

Zákazníci prémiového balíčku HBO MaxPack se dočkali překlopení filmových programů HBO 2, HBO 3 a Cinemax do HD kvality. Stávající SD distribuce bude po nějakou dobu běžet paralelně a v dohledné době bude ukončena. Zákazníci balíčku HBO Standard mají ode dneška k dispozici kromě stávajícího hlavního kanálu HBO v HD kvalitě také nově programy HBO2 HD a HBO3 HD.

Navíc zákazníci balíčku HBO MaxPack dostali k dispozici nový žádaný filmový program Cinemax 2, také v HD kvalitě. V souvislosti s touto změnou operátor Skylink přistoupil ke zvýšení zabezpečení kódování Irdeto u těchto programů a navíc k těmto HD verzím nebyl již připojen zastaralý emulovaný mód CryptoWorks s CAID 0D96.

Jsou připojeny pouze systémy podmíněného přístupu Irdeto s CAID 0624 a systém Viaccess Orca s CAID 0500. Nedošlo však k žádné změně na dekódovací kartě Skylink zákazníka.

Co to pro předplatitele těchto balíčků znamená? Pokud používají certifikovaný dekodér Irdeto, tedy satelitní přijímač nebo CA modul Skylink Ready, mohou tyto nové programy bez problémů přijímat. Jsou součástí programového rastru tabulky FastScan. Takových zákazníků je převážná většina.

Zákazník, který vlastní satelitní přijímač nebo TV s touto funkcí se tedy nemusí o nic starat, staré SD verze programů „zmizí“ a naskočí nové HD verze programů.

Pokud zákazník na těchto HD programech vidí pouze černou obrazovku, může se jednat jeden ze dvou problémů:

Jak poznat, že používám satelitní přijímač nebo mám dekódovací modul, která pracuje v režimu Irdeto s CAID 0624?

1/ Pokud si přepnete na program TA3 nebo CNN Prima News a vidíte obraz, máte zařízení, které pracuje v režimu Irdeto.

Pokud tyto programy nepřijímáte, ale přijímáte programy České televize, Novy i Primy, máte pravděpodobně necertifikovaný satelitní přijímač s tzv. universálním dekodérem. Doporučuji se obrátit na svého prodejce, který Vám zařízení prodal. Prodejci i dovozci jsou již několik let vyzývaní Skylinkem, aby takovéto zařízení pro příjem Skylinku neprodávali, pokud nemá k dispozici CI slot pro vložení dekódovacího modulu Irdeto Skylink Ready nebo modulu Viaccess Orca CAM701 s vestavěnou kartou Skylink.

Řešením je tedy zakoupení CA modulu Irdeto Skylink Ready případně modulu Viaccess Orca CAM701. Modul pak vložíte do CI slotu svého stávajícího přijímače a dekódovací kartu do modulu. Pokud ovšem přijímač CI slot nemá, je nutno zakoupit nový certifikovaný přijímač Skylink Ready.

Jako doporučené operátorem Skylink jsou satelitní přijímače Kaon MZ-102 a MZ-50, které již obsahují vestavěnou kartu Viaccess Orca. Výměnu karty Ideto za tuto kartu by měl prodejce zajistit zcela zdarma nebo si tuto výměnu může zákazník provést sám, pomocí zákaznické zóny na webu operátora. Na novou kartu se automaticky převedou všechny služby přeplacené na původní kartě.

2/ Pokud obraz programů TA3 nebo CNN Prima News vidíte, máte zařízení, které pracuje v režimu Irdeto. Ale i tak na nových HD programech balíčku HBO MaxPack můžete vidět černou obrazovku.

Proč? Důvodů může být několik. Váš satelitní přijímač možná nemá certifikaci Skylink Ready (logo na přijímači) a buď používáte nelegální tzv. sdílení programů bez přístupové karty Skylink, nebo máte satelitní přijímač s tzv. universálním dekodérem, který pracuje v režimu Irdeto, avšak nedokáže dekódovat programy se zvýšeným zabezpečením.

Opět i v tomto případě se musíte obrátit na svého prodejce satelitní techniky. Pokud se jedná o slušnější satelitní přijímač, bude mít k dispozici alespoň jeden CI slot pro vložení certifikovaného dekódovacího modulu a problém je vyřešen.

Pozor, pro předplatitele balíčků HBO MaxPack a HBO Standard jsou SD verze programů HBO2, 3 a Cinemax dočasně umístěny ve FastScan seznamu na pozici 776, 777 a 778. Satelitní operátor tak vychází vstříc zákazníkům, kteří mají s příjmem programů v HD kvalitě problém. Do 11. 1. 2020, kdy bude SD distribuce programů odpojena, mají čas si zajistit odpovídající zařízení Skylink Ready.

Satelitní operátor Skylink u všech dnes nově zařazených programů, tedy u populárního dětského programu LALA, u sportovního programu Extreme Sports Channel, u dokumentárního program Spektrum Home a u programu CBS Reality připojil pouze kódovací Irdeto se zvýšeným zabezpečením a systém Viaccess Orca. Tedy zde je možné, že zákazník uvidí jen černou obrazovku. Řešení je shodné jako v případě zákazníků s předplaceným balíčkem HBO MaxPack.

Program LALA je umístěn v nejnižším placeném balíčku Smart, takže si všichni zákazníci placené televize Skylink mohou ověřit, zda jsou připraveni na příjem programů s vyšším zabezpečením Irdeto.

V tomto trendu hodlá satelitní operátor Skylink pokračovat i nadále u nově přidávaných programů, ale i programů stávajících postupně nasazovat zvýšené zabezpečení systému Irdeto. Je to zcela běžné u všech satelitních operátorů, že se snaží své služby co nejlépe ochránit před neautorizovaným příjmem.

Navíc satelitní operátor Skylink již tento trend zabezpečování své nabídky programů několikráte avizoval i na webu parabola.cz. Připomeňme, že zvýšené zabezpečení operátor používá u svého 4K programu Insight UHD na satelitu Astra 1.



Dnešní změny v programové nabídce nejsou poslední a operátor pro své diváky ještě letos přinese další programové novinky.

Operátor Skylink oznámil, že začátkem příštího roku začne postupně utlumovat zastaralý emulovaný mód CryptoWorks s CAID 0D96. Většina těchto tzv. univerzálních přijímačů se dá softwarově přeprogramovat, aby pracovala i s kartami Irdeto.

Nicméně je nutno upozornit, zejména zákazníky placené televize, že přeprogramování starého přijímače je pouze krátkodobým řešením. Již v této chvíli neřeší všechna omezení, protože neumožní přijímat programy, na kterých je aplikované zvýšené zabezpečení kódovacího systému Irdeto. Dlouhodobým spolehlivým řešením je používání certifikovaných dekodérů Skylink Ready.

Článek vzniknul ve spolupráci se společností Canal+ Luxembourg (M7 Group), která je provozovatelem satelitní televize Skylink.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články