Quantcast

Problémy s příjmem BBC

| Tisk

BBCV minulých dnech opustila britská veřejnoprávní televize BBC dva transpondéry na družici Astra 2A (pozice 28.2°E), kmitočet 11,720 GHz (transpondér číslo 1) a 11,798 GHz (transpondér číslo 5), v obou případech polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3 a pokračuje dále na družici Astra 2D (též na 28.2°E).

Nové parametry pro příjem programů BBC jsou 10,773 GHz a 10,803 GHz (v obou případech polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6). TV stanice BBC jsou kódovány systémem Videoguard, rozhlasové programy jsou vysílány volně (krom BBC Radio Five Live a BBC Radio Five Live Sports Extra). Celá věc má však háček... signály ve střední a zvláště pak ve východní Evropě není možné (běžně) přijímat.

Britská televize veřejné služby BBC se rozhodla dále neprodloužit smlouvu se společností BSkyB, provozovatelem placené televize Sky Digital na užívání kódovacího systému Videoguard u programů BBC. Původní smlouva skončila koncem května. BBC se rozhodla vydat vlastní cestou - vysílat R i TV programy na satelitu volně. Vzhledem k omezením plynoucím z autorských práv (zvláště pak na sportovní přenosy) byla nucena BBC přejít z družice Astra 2A, která mimo britských ostrovů kvalitně pokrývala takřka celou Evropu, na družici Astra 2D, která má úzký vyzařovací svazek jen na britské ostrovy, kde je možné i nadále přijímat programy BBC s malými anténami. Signál mimo území však značně slábne a zájemci o příjem rozhlasových programů BBC (brzy i televizních okruhů - volné vysílání bylo zatím odloženo) musí volit větší paraboly.

Po odpojení signálu BBC na družici Astra 2A začala řada abonentů Sky Digital mimo britské ostrovy protestovat proti přesunu programů BBC na družici Astra 2D, kterou diváci ve Španělsku, Itálii či na Kypru už nemohou přijímat.

K 'problému' příjmu signálu z družice Astra 2D vznikla speciální informační stránka www.astra2d.co.uk, kde nalezne zájemce další potřebné informace. Na uvedené stránce jsou shromážďovány informace diváků z celé Evropy, kde je možné a s jakým zařízením, přijímat signály z Astry 2D. Pro zajímavost: v Mnichově (Německo) postačí parabola o průměru 90 cm, v Budapešti (Maďarsko) byl uskutečněn příjem některých transpondérů již s anténou o průměru 140 cm, Varšava (Polsko) s parabolou 180 cm a na ostrově Rhodos (Řecko) s parabolou 240 cm.



Pokud uvedené údaje, které poslali diváci, můžeme pokládat za věrohodné, neměl by být ani u nás příliš velký problém přijímat alespoň některé signály z již zmíněné Astra 2D.

podle satkurier.pl

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články