Quantcast

Příjem programů z družic Arabsat

| Tisk

Fandy satelitního příjmu často láká příjem programů z 'okrajových' družic. Nové televizní a rozhlasové programy z těchto pozic dokáží diváka ještě více vyprovokovat k dalšímu laborování s parabolickou anténou a zkoušení dostupné techniky (konvertory, přijímače). Ne však každý má to štěstí a může přijímat programy z východních a západních 'krajních' pozic.

V posledních měsících se objevila možnost testování satelitního přijímacího zařízení i pro uživatele s omezeným úhlem natáčení paraboly. Na pozici 26E byly umístěny 'nové' satelity Arabsat 2C a Arabsat 2D.

ARABSAT 2A
Nejdéle sloužící družicí na pozici 26E je v současné době Arabsat 2A (A2A). A2A má 22 transpondérů v C pásmu (20 o šířce pásma 36 MHz a 2 o š.p. 54 MHz). Všechny transpondéry jsou v provozu a využívány pro analogový přenos programů, u některých transpondérů je část transp. kapacity věnována pro šíření digitální samostatných kanálů (tzv. SCPC programy). Pro příjem je nutné volit anténu od 140 cm a větší. Lepší výsledky s příjmem analog. programů lze docílit použitím analogového přijímače s LT filtrem.

Arabsat 2A má také transpondéry v Ku pásmu (pásmo 12,5 - 12,75 GHz). Vzhledem k tomu, že družice Arabsat 2A již inklinuje (v současnosti okolo 0,8°), byly v minulých týdnech převedeny programy na posilu pozice 26E - na Arabsat 2D.

ARABSAT 3A
Třetí generaci satelitů Arabsat otevřela družice Arabsat 3A s transpondérovou kapacitou v Ku pásmu (11,7 až 12,1 GHz). Družici však v minulých letech postihly značné technické problémy, přišla o více jak polovinu z 20 původních transpondérů, které je možné bez větších problémů příjímat s parabolickými anténami okolo 1 metru.

ARABSAT 2C
Pozici 26E v minulých měsících posílila americká družice PanAmSat 5, která byla záhy přejmenována na Arabsat 2C. Družice zatím není v provozu.

ARABSAT 2D
Největší posilou za dosluhující Arabsat 2A a 'problémový' Arabsat 3A se stala družice Arabsat 2D, ze které přijímali programy i naši čtenáři - družice od podzimu 1998 sloužila po 4 léta na populární pozici 13E jako Hot Bird 5, která byla z důvodu technických problémů nahrazena družicí Hot Bird 6.



Hot Bird 5 byl po úspěšném uvedení do provozu Hot Bird 6 přemístěn na novou pozici 33E, kde velmi krátce sloužil pod názvem EuroBird 2 a měl pro britské ostrovy zajišťovat přenos dat. Z plánů patrně sešlo a EuroBird 2 byl přesunut na 26E, kde byl opět přejmenován - na Arabsat 2D.

Arabsat 2D má 22 transpondérů v Ku pásmu (10 transpondérů 10,95-11,2 GHz; 7 trp. 11,54-11,7 GHz a 5 trp. 12,5 - 12,6 GHz).

A jaké jsou příjmové podmínky u nás? Nejsou zrovna nejpříznivější. Pro příjem ve středních Čechách se doporučuje parabolická anténa od 140 cm. Směrem na jih republiky mohou být podmínky lepší.

Přes Arabsat 2D vysílají 2 analogové programy (Qatar TV /10,974H/ a Al-Jamahirya TV /11,075V/) a také řada digitálních SCPC i MCPC signálů (viz naše stránky s Přehledy).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články