Quantcast

Změny kódování u BBC a BSkyB

| Tisk

Někteří provozovatelé satelitních televizních programů a provozovatelé placených platforem oznámili připravované změny v šíření některých programů. Pojďme si některé změny a novinky postupně představit:

ASTRA 2D - 28.2°E
Britská veřejnoprávní televize BBC se rozhodla neprodloužit smlouvu s provozovatelem britské placené televize Sky Digital na používání kódovacího systému Videoguard u programů BBC. Současná smlouva, která končí 30.května 2003, bude znamenat na britských ostrovech zásadní změnu v satelitním příjmu programů BBC. Od června totiž budou všechny televizní programy BBC vysílány volně. Vzhledem k omezením plynoucím z vysílacích práv některých pořadů (sport), musí BBC vyřešit i dostupnost satelitního signálu svých programů, proto se oba multiplexy BBC, které jsou vysílány přes družice Astra 2A a 2B (kmitočty 11,720 GHz a 11,798 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3) přenesou na družici Astra 2D (též pozice 28.2°E) na kmitočty 10,773 GHz a 10,803 GHz (polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6), kde programy BBC můžeme již nyní naladit.

Transpondéry družice Astra 2D ozařují svým signálem britské ostrovy a jen částečně pokrývají západní Evropu. Signál směrem na východ prudce klesá. Přesto není nemožné ani u nás signály z Astry 2D přijímat. Pro příjem programů ve středních Čechách je vhodná parabolická anténa o průměru alespoň 150 cm, přičemž silnější signál je z transpondérů z horizontální polarizace. Dobrou zprávou pro zájemce o programy BBC je skutečnost, že veřejnoprávní televize bude vysílat na horizontální polarizaci.

Celá změna v přesunu multiplexů bude mít dopad i na diváky v celé Evropě - s TV programy BBC se na družici Astra 2D přesunou i všechny rozhlasové programy BBC. Běžný divák tak přijde o kvalitní stanice BBC, která mohl po dlouhá léta přijímat ze satelitu.

BBC je tak prvním provozovatelem v Británii, který odmítl se podřídit BSkyB, provozovateli pay-tv Sky Digital. I když BBC zřejmě přijde o výhodné pozice v EPG na dotovaných přijímačích Sky Digital, může tento krok znamenat další oživení příjmu satelitních programů z Británie.
(Naše čtenáře možná napadne, proč k podobnému kroku (změny v pokrytí signálem) nepřistoupí i provozovatel paketu Czech Link. I Eurobird 1 je vybaven směrovacím vyzařovacím diagramem. Pokryté území by mohlo být omezeno jen na ČR s částečným přesahem do okolních zemí. Divák by si pro příjem Czech Link mohl pořídit libovolný přijímač pro satelitní příjem a odpadly by problémy s moduly CryptoWorks a přístupovými kartami.)

ASTRA 2A, 2B + EUROBIRD 1 - 28.2°E


Pozice 28.2°E byla doposud pro našeho diváka poměrně atraktivní. Vedle příjmu programů Czech Link a Slovak Link mohl naladit i několik desítek nekódovaných TV a R programů z paketu Sky Digital. Možnost příjmu nekódovaných TV programů Boomerang Cartoon Network, TCM Turner Classic Movies, Reality TV, P-Rock a Channel U je dobrou konkurencí např. i k placené televizi UPC Direct na družicích Astra 19.2E. Toto srovnání v nejbližších měsících už nebude možné - provozovatel oznámil plánované zakódování všech uvedených programů k 1.9.2003. První vlaštovkou se stala stanice Boomerang, která byla v minulých týdnech již zakódována.

Celá akce BSkyB - zakódování posledních atraktivních kanálů je načasována do období, kdy provozovatel BBC neprodloužil smlouvu na užívání kódovacího systému Videoguard. Zakódováním programů chce zřejmě BSkyB satelitním divákům BBC do budoucna omezit možnost příjmu volných stanic paketu Sky Digital.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články