Quantcast

Otazníky nad HBO 2

| Tisk

HBO2HBO Česká republika připravuje pro české a slovenské diváky druhý program filmového kanálu HBO. Objeví se na HBO2 stejné filmy či nabídne 'dvojka' něco úplně jiného? To jsou asi nejčastější dotazy a ohlasy čtenářů na připravovaný start nového kanálu pro naše diváky. Pojďme se podívat blíže na připravovaný druhý program.

JEDNO HBO 2 PRO VŠECHNY...
V rámci efektivního využití transpondérové kapacity na distribučních satelitech jsou některé televizní programy připraveny hned pro několik zemí - například populárně-naučný kanál Discovery Channel, který je součástí i placené služby UPC Direct, je určen pro český, slovenský i maďarský trh. Podobně i úspěšný program Spektrum TV. Jednoduše je tak k jednomu programu na satelit 'připojeno' několik zvukových stop (český/slovenský, maďarský, příp. i anglický doprovod).

Stejným směrem se vydá i připravovaný filmový kanál HBO 2, který již vysílá! Do českých a slovenských kabelových sítí bude distribuován stejný program HBO 2, který je nabízen polským divákům v kabelových sítí a placené nabídce CYFRA+ (družice Hot Bird 13E). Na izraelskou družici Amos-1 (pozice 4°W) bude ještě do paketu HBO Střední Evropa (kmitočet 11,224 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4, kódovací systém Power VU) dopraven k polskému a anglickému zvuku HBO2 i zvuk český a maďarský.

Všeobecně se očekává, že se společný kanál HBO 2 stane i součástí programové nabídky satelitní pay-tv UPC Direct. Šance na zařazení HBO 2 do UPC Direct jsou již dnes velké a to nejenom tím, že bude program určen pro všechny tři regiony (ČR, Slovensko, Maďarsko) ale je také příležitostí pro rozšíření nabídky paketu o 'nový' filmový kanál.

HBO 2 na rozdíl od 'jedničky' může přinést pro diváky vedle českého a maďarského zvuku i tolik žádaný anglický, který je již dnes k dispozici na distribučním satelitu Amos-1. HBO 2 může být výjimečným. Divák bude moci na 'dvojce' také shlédnout nejen české, ale i polské a maďarské filmy v českém jazyce.

START HBO 2 OHROŽEN
Start program HBO 2 byl původně naplánován na 1.září 2003. Vzhledem k tomu, že provozovatel doposud nezískal licenci od RRTV, o kterou požádal již koncem června, bylo zahájení vysílání HBO2 posunuto na 15.září. Otázkou je, zda RRTV stihne koncem srpna, kdy se koná třetí prázdninové zasedání rady, licenci udělit, aby program HBO2 mohl odstartovat v náhradním termínu 15.9.2003.



Prémiový kanál HBO je v České republice vysílán od roku 1994, od roku 1997 je pro primární distribuci signálu využívána družice Amos-1. Signál je kódován profi systémem Power VU. Pro příjem je zapotřebí speciální receiver, který je dodáván výhradně kabelovým operátorům.

redakce
Parabola.cz





Reklama




Vybrané články