Quantcast

Monitorujeme příjem CzechLink a SlovakLink

| Tisk

Vyzařovací diagram družice EuroBird1, pakety CzechLink a SlovakLink (Monitorujeme příjem CzechLink a SlovakLink)Když se řekne příjem českých a slovenských programů ze satelitu, řadě našich čtenářů se vybaví především domácí pakety CzechLink a SlovakLink, které jsou využívány k distribuci signálu pro kabelové sítě, terestrické vysílače a též i pro individuální příjem televizní stanice ČT1, ČT2, TV Prima, Óčko TV, Galaxie Sport, resp. STV1, STV2 a TV Markíza spolu s řadou volných i kódovaných rozhlasových služeb.

Příjem paketu Czech Link byl naprosto bezproblémový od počátku fungování družice Eurobird 1 na pozici 28,5°E (duben 2001) do června 2002. Signál byl velmi silný a příjem paketu se dal uskutečnit bez problémů i s parabolickou anténou o průměru 60 cm (i menší) v hlavní zóně pokryté signálem Eurobirdu. Zlom nastal až koncem června 2002, kdy byla aktivována druhá polovina transpondéru F3 (první využívá CzechLink) pro novou slovenskou platformu SlovakLink.

Díky aktivování druhé poloviny transpondéru F3 se snížil výkon nosné paketu Czech Link. Diváci, kteří přijímali paket Czech Link na 'etrémně malých' parabolách, měli s příjmem paketu Czech Link za běžného počasí již problémy. Potíže s příjmem se objevily u malých parabol (60cm) při zhoršeném počasí, kdy signál Czech Linku vypadával. Řešením tohoto stavu bylo použití větší paraboly s kvalitním konvertorem (LNB), neboť výkon nosné Czech Linku je konečný a (zřejmě) se již nebude měnit.

JAKÉ JSOU PŘÍJMOVÉ PODMÍNKY PAKETU CZECH LINK a SLOVAK LINK ?
Mezi velmi frekventovanou otázku našich čtenářů, kteří začínají se satelitním příjmem a diváků ze zahraničí patří otázka, zda a jak mohou v různých místech Evropy přijímat paket Czech Link/ Slovak Link? Tentokrát se nebudeme věnovat legislativním otázkám, ale technickým možnostem příjmu obou paketů. Z mapky jednoho vyzařovacího svazku družice Eurobird (viz obrázek), je zřejmé, že diváci v České republice ale i na Slovensku mají naprosto shodné příjmové podmínky - postačí stejná parabolická anténa (doporučuje se 80 cm). Stejně silný signál je i v celém Polsku, Německu, Rakousku i Maďarsku. V podstatě se dá říci, že příjem CzechLinku / SlovakLinku lze uskutečnit v celé střední Evropě, ale ne jenom tam. Příjem programů obou paketů je oblíbený i v Itálii či Řecku, kde jsou stále dobré příjmové podmínky.

Horší je situace v tzv. okrajových státech Evropy - Španělsko, Portugalsko, Island, Turecko, či v zemích bývalého Sovětského svazu. Zde již příjem slovanských programů není tak jednoznačný. Vzhledem ke zkušenostem s příjmem programů ze 'sousední' družice Astra 2D můžeme i zóny pokrytí družicí Eurobird 1 v těchto oblastech považovat jen za orientační.

ANKETA
Vzhledem k tomu, že k této problematice se v naší poště i v Diskusi na serveru stále opakují dotazy, dovolujeme si uspořádat anketu, které se mohou zúčastnit prakticky všichni diváci těchto paketů. Je jedno, zda přijímají pakety v ČR, na Slovensku, kdekoliv v Evropě či dokonce mimo ní. Zajímá nás, kde všude tyto pakety přijímáte, s jak velkou parabolickou anténou, LNB a jakým receiverem (značku a úroveň hrubého a jemného signálu). Vaše případné informace, které jako reakci na tento článek poskytnete, mohou být užitečné nejenom divákům v ČR a na Slovensku, ale i dalším zájemcům o příjem paketů Czechlink a Slovak Link.



POZNÁMKA: České a slovenské programy pro DTH nalezneme i na družicích Astra 1 (19.2°E, pay-tv UPC Direct) a Intelsat 707 (1°W, paket TeleNor Slovakia). Tyto družice a pakety nejsou středem zájmu dnešního článku.

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články