Quantcast

VOLNÉ KANÁLY X-TRA, jsou opravdu tématické a hudebně zajímavé?

| Tisk

Po delší době jsem se rozhodl zareagovat nejen na informaci z našeho oblíbeného serveru Parabola o spuštění časově omezeného nekódovaného (tzv. promo „předvánočního lákaní“) vysílání části hudebního multiplexu X-TRA, ale i na jeho obsah, čímž myslím hudební archív společnosti DMX Music, Inc.

Z vybraných šestnácti dočasně uvolněných stanic (tématických okruhů) jsem si vybral můj oblíbený žánr {nebo jsem si alespoň myslel, že tento (myšleno žánr) se bude pod názvem stanice skrývat}. Jde o dva kanály „Blues“ a „Rock n Roll Oldies“. Moje zjištění o kvalitě především obsahové je více než hrůzostrašné….

Můj jednoduchý test sestával z monitoringu nabízeného programu vždy jednoho dílčího hudební okruhu, s tím, že byla sledována nabízená hudební stopáž 4 x 480 minut (nepřetržitého záznamu) v přestávkovém cyklu vždy tří kalendářních dnů po sobě jsoucích (4 krát ve dnech 10.11.2003 do 20.11.2003) a zde je výsledek mého pozorování:

    BLUES a Rock n Roll Oldies
  • Rozhodně (a za tímto tvrzením si pevně stojím) nejde o reprezentační výběr toho, co pojem BLUES ve své základní podstatě má znamenat. Objem tzv. černé muziky je maximálně 50%ní a převažuje soudobá tvorba. Současně jsou slyšitelné i rytmy rocku nebo dokonce popu (vzdáleně připomínající blues), takže žánrově jde o paskvil.
  • V případě rock´n´rolu je toto přirovnání přinejmenším ještě tvrdší nehoráznost – hrají se výhradně pouze standardní pecky z 60 let, kdy byl již (bohužel od jeho počátku-60´s) rock & roll na ústupu. Tento žánr, protože ho bezmezně miluji, mne ovšem ve své X-Trovské podobě zcela a zásadně zklamal. V žádném případě nedoporučuji, protože jde o ještě větší repeat (opakovatelnost) skladeb, než je uvedeno níže u blues. A rozhodně pod tímto žánrovým názvem nehledejte veličiny jako Bill Haley, Little Richard, Chuck Berry, Buddy Holly nebo dokonce snad Elvise Presleyho! O tom totiž rock´n´roll v podání X-TRA není!!!
  • BLUES - opakovanost skladeb je překvapivě hrůzostrašně pravidelná = během různě pořízeného 4 x 8 - hodinového monitoringu (celkem 32 hodin nepřetržité hudby) jsem vybral neopakované skladby v rozsahu pouhých 12,5 hodiny. Z čehož plyne, že během náhodně nahraného a monitorovaného vzorku 32 hodin hudby bylo pouze 40 %ní originálních (tedy opakovaně nehraných). Což znamená, že jsem si za pouhých 32 hodin mohl poslechnou pouze 12,5 hodiny „řekněme“ dosud neopakovaných nahrávek (jinak šlo o tradiční „pouťový“ kolovrátek).
  • Pokud by měl tento vzorek (jakožto odrůda a výsledek měření peoplemetrů) sloužit jako vyhodnocovací prvek pro volbu jestli X-TRA ano, či ne, je odpověď zcela jednoznačná – za ty peníze to může koupit pouze obchodní řetězec pro ozvučení svého marketu, kde se „hudební posluchači-kupující“ opravdu vehementně střídají a „opakovatelnost skladeb“ jim snad ani nemůže vadit, protože ve svých frontách mnohdy slyší úplně jiné zvuky. Je zřejmé, že pro domácí užití, kdy předpokládáme, že audiofil požaduje nejen něco, jako je neustále se opakující hudební kulisa, kterou stejně tak jako tak ve svém archívu má, protože blues poslouchá, musí jít pro potenciálního uživatele zásadně o nabídku zcela jistě nedostačující prezentované placené službě a nabízenému hudebnímu žánru.
  • Poslední poznámkou je skutečnost, že v osmihodinovém nonstop testu došlo vždy minimálně dvakrát k efektu, kdy byla spuštěna nějaká skladba nikoliv celá, ale pouze její torzo (vždy byl výrazně zkrácen začátek).
Závěr je jednoznačný – služba X-TRA je bezesporu pod svými reklamními hesly zajímavá, ovšem co se obsahu a šíři nabízeného hudebního archívu týče nikterak převratná a pro jednotlivého (fyzické osoby) koncového uživatele opravdu nezajímavá. Protože pokud mám celý týden (pokud to ovšem chci) poslouchat z šedesáti procent dokola stále to stejné blues (nebo NE-rock´n´roll), může mi to jít vše ven nejen krkem.



PS:
1. ještě loni mi před vánoci u X-Tra fungovalo u volných programů na Humaxu CR-CR 5500 EPG, nyní ovšem nikoliv. Přestože to Parabola avizovala...
2. původní DMX (tehdy jsem jej přijímal na Kathrain …… - analogovo digitální mutaci se skutečně kvalitním programem). Dodnes mám nahrávky, které v autě rád poslouchám a neopakovaly se tak častokrát…

S pozdravem Váš Luděk Dubanský z Černé Hory (kósek nad Brnem),





Reklama




Vybrané články