Quantcast

Globecast bude šířit programy TVR na 16E

| Martin Vyleťal | tisk

Společnost GlobeCast si objednala transpondérovou kapacitu u francouzského satelitního operátora Eutelsat na pozici 16 stupňů východně. Novou kapacitu GlobeCast bude využívat rumunská národní veřejnoprávní televize TVR.

TVR tím zdvojnásobí využívanou kapacitu na 16°E a umožní TVR zlepšit technickou kvalitu digitálního signálu, vysílání ve vysokém rozlišení a spuštění nových programů.

Platforma TVR odstartovala na 16°E již v roce 1999 startem programu TVR International, vlajkovou lodí pro Rumuny žijící v celé Evropě, dále národní kanály TVR1, TVR2 a TVR3 a také regionální a tématické kanály určené pro kabelové operátory v zemi a také pro zájemce o individuální příjem ze satelitu (DTH).

V roce 2008 spustila TVR svůj program ve vysokém rozlišení TVR HD, který přenáší zejména sportovní přenosy.

Programy TVR se vysílají na družici Eutelsat W2 (16°E), na kmitočtu 11,471 GHz, polarizace vertikální, SR 29950, FEC 5/6. Nový transpondér GlobeCast s kanály TVR bude pracovat na satelitu Eurobird 16A (16°E), na kmitočtu 10,911 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4.

V polovině příštího roku bude vynesen nový satelit Eutelsat W3B, který je nyní primárně vyvíjen pro potřeby pozice 16°E a nahradí obě družice Eurobird 16A a Eutelsat W2. Družice W3B bude mít kapacitu 56 transpondérů v Ku pásmu, což umožní významně rozšířit kapacitu pro potřeby trhů střední a východní Evropy.





Reklama




Vybrané články