Quantcast

TRT spustila kanál v arabštině TRT al Turkiye

| redakce | tisk

Turecká státní rozhlasová a televizní korporace TRT spustila pravidelný provoz svého televizního kanálu v arabském jazyce. Turecký premiér poznamenal, že nová stanice se stává krokem pro sjednocení tureckého a arabského lidu.

TRT al Turkiye bude vysílat 24 hodiny denně v arabštině a očekává se, že stanice může oslovit 350 milionů lidí po celém arabském světě. Většina programů bude prezentována v arabštině.

Kanálu představil značku "historický den pro turecko-arabské přátelství," řekl turecký premiér Recep Tayyip Erdogan při slavnostním zahájení vysílání v Dolmabahce Palace Istanbulu. "Je to linie komunikace mezi našimi srdci. Je to nový kanál, který spojuje naše srdce," uvedl Erdogan a dodal, že doufá, že nový kanál zlepší sousedství, jednotu a solidaritu mezi tureckými a arabskými lidmi.

Podle ředitele TRT je nová stanice možností, jak Turecko a arabské země se mohou lépe poznat. "Arabský kanál TRT bude vysílat řadu programů, od politiky přes sport, od filmů po televizní seriály," uvedl Sahin řekl. Kanál bude vysílat živě z Káhiry, Bejrútu, Damašku a Ankary."

Stanice přinese i pořady pro ženy a děti, dokumentární filmy a zpravodajství. Signál je šířen prostřednictvím tří satelitních operátorů - Turksat, Arabsat a Nilesat.

technické parametry:

• Turksat 3A (42°E), freq. 11,096 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK, FTA
Eurobird 2 (26°E), freq. 11,661 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA
• Atlantic Bird 4A (7,2°W), freq. 10,911 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

zdroj: hurriyetdailynews.com





Reklama




Vybrané články