Quantcast

Neznámí interpreti berou hvězdám šoubyznysu anketu Český slavík

| redakce | tisk

Praha, 25. 10. 2004 ? S tím asi pořadatelé Českého slavíka nepočítali. Namísto osvědčených tváří a hlasů se do čela ankety Český slavík 2004 derou interpreti, o kterých široká veřejnost nemá tušení.

Největším překvapením je úspěch skupiny Visací zámek revirvál. ?My o tu jejich anketu nestáli, ale když už nás nominovali, řekli jsme si, že to vyhrajeme,? říká kytarista Dr. Amstel Cerveza. Punková skupina proto zahájila aktivní kampaň a rychle si získala pozornost hudebních fanoušků. ?Nevím, čím přesně jsme lidi tak oslovili, ale podle všeho už bychom mohli mít pár tisíc hlasů.?

V loňském roce stačilo skupině Olympic na třetí místo v anketě 6 133 bodů. Právě přesycenost hudebních fanoušků tradičními stálicemi na české hudební scéně je pravděpodobně hlavním důvodem úspěchu revivalu legendárního Visacího zámku.

Významnou roli hraje nejspíš i přechod na hlasování přes internet, který je doménou především mladší populace. "Mladá generace je na internet zvyklá a může přinést nové zajímavé změny v soutěži," prohlásil pro ČTK Petr Mareš z portálu Seznam, který zprostředkuje hlasování v anketě. "Nikdo si nemůže být ničím jistý," přitakal Leoš Mareš, který bude 11. prosince vyhlašování výsledků moderovat.

?Zamotejte hlavu zástupu sponzorů a příživníků, kterým se nepodaří spojit své jméno s leskem zombie českého šoubyznysu,? vykřikuje Visací zámek revirvál na svých internetových stránkách http://revirval.visaci.cz. Myšlenka se evidentně ujala, což dokazuje např. článek na hudebním serveru www.ceskyrock.cz.

Příklad punkových rebelů brzy našel následovníky. Fanoušci Aničky Dajdou ze soutěže Česko hledá superstar začali prosazovat tuto sebevědomou dívku v kategorii zpěvaček. I kategorie zpěváků má svého hrdinu: je jím Jarda Hypochondr z Jihlavska, zpěvák a imitátor, který už také vystupoval ve zpěváckých soutěžích komerčních televizí.

Podobný ?bojkot? už anketa jednou zažila. V roce 1975 se podařil skupině kolem brněnských herců Polívky a Donutila nebývalý kousek. Rozsáhlou kampaní a vykoupením mnoha tisíc hlasovacích lístků z Mladého světa katapultovali do čela Zlatého slavíka roztomilého andílka Rudyho Kovandu. Tehdejší komunistická moc však brněnského ?zpěváka? vyhrát nenechala, anketu zmanipulovala a zvítězil opět Karel Gott.

Český slavík 2004 tak slibuje napínavou hru. Pokud hudební amatéři získají podporu širší veřejnosti, bude zajímavé sledovat, zda se televize Nova, která předávání cen vysílá, zachová stejně jako totalitní režim. Těžko si totiž představit, že pustí do přímého přenosu ze Státní opery úplně neznámou punkovou kapelu?
(Tisková zpráva, Český Slavík)





Reklama




Vybrané články