Quantcast

Změny na analogových převaděčích ČT v Bystřici n. P., Olešné a Řece

| redakce | tisk

Česká televize vychází vstříc divákům z Bystřice nad Pernštejnem, Olešné a Řeky - také v tomto městě a obcích přeladí analogové převaděče ČT1 vzájemně se rušící s digitálními vysílači a současně připravuje vypnutí analogových převaděčů ČT2.

Kontrolní měření aktuálně prokázala další předpokládanou kolizi kmitočtů přidělených Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ): digitální zemské vysílání sítě 2 s komerčními stanicemi z vysílače Ostrava - vodárna Hladnov (39. kanál) se navzájem ruší se signálem analogového převaděče ČT1 v obci Řeka (39. kanál) a digitální vysílač sítě 2 na stanovišti Jihlava - Javořice (35. kanál) se vzájemně ruší s analogovými převaděči ČT1 v Bystřici nad Pernštejnem a Olešné (oba shodně 35. kanál).

Stejně jako v předchozích případech zarušených analogových převaděčů - v Karlových Varech (ČT1 v srpnu 2008), Mariánských Lázních a Bečově nad Teplou (ČT2 v prosinci 2008), Jihlavě a Pelhřimově (ČT1 v červenci 2009), Českých Velenicích (ČT2 v říjnu 2009), Stožci (ČT1 v říjnu 2009), Jablonném nad Orlicí a Světlé nad Sázavou (ČT1 na přelomu března a dubna 2010), Horním Studenci (ČT2 v dubnu 2010), Brandýse nad Orlicí a Bojanově (ČT1 v dubnu 2010) - i tentokrát Česká televize využije náhradní kmitočty. Přeladěním analogových převaděčů ČT1 na nové frekvence zajistí pro diváky v Bystřici nad Pernštejnem, Olešné a Řece další bezproblémový příjem analogového zemského vysílání programu ČT1, případně i kolidující digitální sítě 2.

Analogový převaděč ČT1 v Bystřici nad Pernštejnem (okres Žďár nad Sázavou) bude přeladěn ze stávajícího 35. kanálu nově na 34. kanál ve středu 26. května 2010. Posléze bude v tomto městě k 30. září 2010 ukončen provoz analogového převaděče ČT2 (51. kanál).

V Olešné (okres Pelhřimov) bude ve středu 26. května 2010 přeladěn analogový převaděč ČT1 ze současného 35. kanálu na 34. kanál a následně k 30. červnu 2010 zde bude vypnut analogový převaděč ČT2 (51. kanál).

V obci Řeka (okres Frýdek-Místek) bude 30. června 2010 nejprve ukončeno vysílání analogového převaděče ČT2 a na uvolněný 45. kanál bude přeladěn analogový převaděč ČT1 (nyní 39. kanál).

Přeladění analogových převaděčů si vyžádá vždy krátkou výluku. Diváci přijímající jejich vysílání musí následně na svých přijímačích přeladit předvolby, na nichž mají první program České televize uložený. Některé systémy individuálních a zejména společných televizních antén (STA) mohou vyžadovat zásah odborníka.

Vysílání analogových převaděčů ČT2 v Olešné i Řece již je a v Bystřici nad Pernštejnem bude zhruba dva měsíce před vypnutím označené piktogramem a měsíc před vypnutím i textovou lištou.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články