Quantcast

Americký satelit AMC 14 na pozici 34,5E

| redakce | tisk

Americký telekomunikační satelit AMC 14 se nečekaně objevil na orbitální pozici běžně dostupné pro diváky v Evropě. AMC 14 zhotovila společnost Lockheed Martin Commercial Space System a na orbit byl vynesen 15. března 2008 z kosmodromu Bajkonur nosnou raketou Protom Breeze M.

Během druhé ze čtyř fází vynesení satelitu AMC 14 před 2,5 lety objevila anomálie. První analýzy předpovídaly poměrně bezproblémové řešení vzniklé situace. Po detailním zkoumání vlastníkem satelitu SES Americom spolu s inženýry z Lockheed Martin bylo rozhodnuto, že jednotlivé scénáře nemohou být úspěšné a satelit byl proto považován za ztracený.

AMC 14 měl původně sloužit pro potřeby Severní Ameriky.

V současné době je díky dřívějším technickým problémům ve vysoké inklinaci, která se pohybuje kolem 14 stupňů. Na své předepsané pozici je dvakrát denně po dobu asi 20 minut.

Satelit AMC 14 je ale přesto schopný provozu. V Ku pásmu se na této družici objevily testovací signály. Používají kruhové polarizace.

V současné době nejsou známé žádné podrobnosti o majiteli a dalších záměrech družice. Na pozici 34,5°E ještě nedávno v rámci testů sloužila družice Arabsat 5B (Badr 5).

zdroj: sat-digest.com + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články