Quantcast

26E: Blíží se konec příjmu kanálů MBC s malými parabolami?

| redakce | tisk

Dubajská mediální skupina MBC Group patrně připravuje migraci programů MBC ze satelitu Badr 4 na Badr 6. Nekódované stanice MBC 1, MBC 2, MBC 3, MBC 4, MBC Action, MBC Max, MBC Drama, Wanasah, Al Arabiya a dále kryptované programy (CA BISS) - MBC International a MBC Persia se objevily v rámci testů na nové kapacitě satelitu Badr 6.

Paket MBC se objevil na novém kmitočtu 12,380 GHz, pol. H na družici Badr 6, který je zaparkován na stejné pozici - tedy 26° východně. Rozdíl mezi Badr 4 a novější družicí Badr 6 je především ve velmi odlišném pokrytí území Evropy. Transpondéry z Badr 4 je možné u nás sledovat s parabolami od průměru cca 90, kmitočty z Badr 6 ale až s parabolami okolo dvou metrů.

nové technické parametry paketu MBC:

• Badr 6 (26°E), freq. 12,380 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK

Kanály jako MBC 2, MBC Max, MBC Action patří mezi žádané programy nejenom v regionu Středního Východu ale také mezi diváky v Evropě a to zejména díky vysílání atraktivních filmů s originálním zvukem.

Případný konec MBC na družici Badr 4 ale neznamená konec možnosti příjmu kanálů MBC ve střední Evropě. Stejné stanice jsou šířeny také přes satelit Nilesat 102 (7°W), kde je můžeme přijímat s parabolami kolem 100 cm. I zde ale není příjem kanálů MBC do budoucnosti jistý. Na pozici 7°W je umístěn satelit Nilesat 201, který nelze přijímat ve střední Evropě ani s parabolami o průměru 200 cm.

zdroj: flysat + vlastní zpráva





Reklama




Vybrané články