Quantcast

ČT spustila digitální dokrývač pro Jiřetín pod Jedlovou

| redakce | tisk

ČT k 8. 5. 2011 rozšířila svou digitální síť 1 o dokrývač digitálního zemského vysílání pro Jiřetín pod Jedlovou. Česká televize vyhodnotila další výsledky kontrolních měření a na základě standardizované metodiky pro dokrývání svého digitálního zemského vysílání rozhodla o vybudování digitálního vysílače malého výkonu v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku.

Je to již 59. digitální dokrývač sítě 1, doplňující 26 primárních digitálních vysílačů ČT velkého výkonu.

Digitální opakovač ČT Jiřetín pod Jedlovou - Jedlová byl uveden do řádného provozu v neděli 8. května 2011. Multiplex veřejné služby vysílá ve vertikální polarizaci na 43. kanálu, tedy v rámci jednofrekvenční sítě (SFN) s digitálním vysílačem ČT velkého výkonu Liberec - Ještěd.

Česká televize upozorňuje, že u nově spouštěných digitálních opakovačů může za nepříznivých místních podmínek během několika dnů až týdnů po spuštění dojít k úpravě vysílací technologie z opakovače na převaděč a tím ke změně vysílacího kmitočtu. ČT proto doporučuje počítat s touto možností při případných úpravách systémů společných televizních antén (STA).

Česká televize je provozovatelem vlastní sítě 1 pro digitální zemské vysílání (DVB-T) tzv. multiplexu veřejné služby. Ten divákům nabízí všechny čtyři programové okruhy ČT v digitální kvalitě (ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4) a digitální doplňkové služby (jako je teletext nebo elektronický programový průvodce EPG). Dle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) od konce září 2010 síť 1 pokrývá 99,9 % obyvatel České republiky.

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články