Quantcast

Zahraniční vysílání Českého rozhlasu slaví 75 let

| redakce | tisk

Přesně před 75 lety, 31. srpna 1936, zahájila společnost Radiojournal vysílání do zahraničí, a to prostřednictvím krátkých vln. Jeho název, rozsah i poslání se v průběhu minulého století několikrát měnilo, v současné době je Český rozhlas 7 - Radio Praha jednou ze stanic Českého rozhlasu, která vysílá v šesti jazycích na několika moderních rozhlasových platformách.

K tradičním prioritám zahraničního vysílání ČRo 7 - Radia Praha patřilo a patří kvalitní zpravodajství a vysílání pro krajany a Čechy v zahraničí. Nyní se snaží získávat nové posluchače nejen za hranicemi České republiky, ale usiluje také o větší zviditelnění a propagaci zahraničního vysílání přímo v naší zemi.

Český rozhlas 7 využívá v této kampani i své 75. výročí,“ říká ředitel ČRo 7 - Radio Praha Miroslav Krupička a dodává: „uspořádali jsme setkání posluchačů ze zahraničí, 31. srpna odpoledne proběhne živé vysílání ze stanu v ulici Na Příkopech v Praze. Plánujeme rozšíření vysílání pro cizince žijící v Praze, vsázíme i na užší spolupráci s příbuznými institucemi jako jsou Česká centrála cestovního ruchu či Česká centra.“

Zahraniční vysílání Českého rozhlasu je financováno z rozpočtu Ministerstva zahraničí ČR. V důsledku úsporných opatření v souvislosti se snižováním státního deficitu byl rozpočet zahraničního vysílání v letošním roce zkrácen o 40 % na 30 milionů Kč. Důsledkem této redukce bylo ukončení vysílání na krátkých vlnách, či snížení počtu zaměstnanců.

Registrujeme úbytek posluchačů - respektive ohlasů,“ podotýká Miroslav Krupička. „Tento úbytek však bereme jako výzvu a soustředíme se hlavně na rozvoj internetu, kde mají data zcela opačný trend. Proto se i naše posluchače snažíme převést na web a na příjem přes mobilní telefony.“

Živé vysílání Radia Praha je možné v tuzemsku naladit v telefonech s operačním systémem Android a mobilních telefonech iPhone, kam lze z AppStore zdarma stáhnout i "ČRo iRadio" aplikaci. Uživatelé Androidu si mohou stáhnout aplikaci "Český rozhlas" také na stránkách www.android.com. Více na rozhlas.cz.

Program Českého rozhlasu 7 - Radia Praha ve všech jazycích lze v Evropě přijímat přes satelit Astra 3A (23.5 stupňů východně, 12.525 GHz, CRo6/CRo7, pravý kanál) a Eutelsat Hotbird 6. Vysílání v některých jazycích lze naladit na partnerských rozhlasových stanicích v zahraničí, např. na Radiu Miami v Severní Americe, které vysílá na krátkovlnné frekvenci 9955 kHz.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články