Quantcast

V Česku končí digitalizace TV vysílání

| redakce | tisk

K 30. červnu skončí v České republice několikaletý proces digitalizace televizního vysílání. K tomuto datu budou vypnuté poslední analogové terestrické vysílače.

"Všechny vysílače velkého výkonu jsou již vypnuté, oprávnění k analogovému vysílání má však dosud několik vysílačů malého výkonu. Vysílat mohou nejdéle do 30. června 2012," sdělil předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR Zdeněk Duspiva.

První analogové terestrické vysílače se vypnuly již v roce 2009 a diváci přecházeli na příjem digitálního vysílání.

Před spuštěním digitalizace vysílaly celoplošně 4 kanály (ČT1, ČT2, Nova a Prima). Dnes mohou diváci ze tří celoplošných DVB-T sítí sledovat více než desítku kanálů, další programy vysílají regionálně.

"Všechny televizní stanice si, co se týče pokrytí, výrazně polepšily. Multiplex 1 pokrývá 99,9 procenta obyvatel, multiplex 2 pak 99,8 procenta obyvatel a multiplex 3 o něco méně, tedy 96,3 procenta obyvatel," uvedl mluvčí projektu digitalizace Tadeáš Novák.

Informační kampaň k digitalizaci stála 200 milionů korun. Původně měly být náklady vyšší - každoročně se počítalo se 100 miliony Kč.

zdroj: ČTK





Reklama




Vybrané články