Quantcast

Viasat a Canal Digital bojují o zákazníky

| redakce | tisk

V severní Evropě se zvyšuje konkurence mezi dvěma hlavními operátory placené satelitní televize - Canal Digital (společnosti Norwergian Telenor) a Viasat (společnosti Kinnevik).

Canal Digital byla jako služba spuštěna v roce 1997 a od počátku byla koncipována jako digitální. Kinnevik od roku 1980 nabízel analogovou pay-tv a digitální začal poskytovat od roku 2000.

Dnes Viasat a Canal Digital nabízejí své služby zákazníkům v Dánsku, Švédsku, Finsku a Norsku. Ačkoliv jsou na těchto trzích pouze dvě satelitní služby, napětí mezi nimi je poměrně vysoké. Situace v některých skandinávských domácnostech je díky tomu absurdní: domácnosti mají obě služby a proto mají přístup k maximálnímu počtu kanálů.

Viasat neposkytuje svoje kanály provozovateli Canal Digital (ZTV, TV1000/Viasat Film a jiné). Canal Digital naopak má výhradní práva k šíření programů SBS Broadcasting, Discovery Channel, TV2 Denmark a Eurosport. Několik let měla exkluzivitu i na švédské programy SVT a TV4.

Konkurence mezi Viasat a Canal Digital vstupuje do druhého kola. Před časem Canal Digital oznámil plán spuštění hybridní satelitní a OTT služeb na bázi NDS. Pro diváky tato novinka bude znamenat přístup k obsahu z jejich domovů a na jejich cestách.

Viasat naopak chystá zásadní rozšíření HD nabídky. Od čtvrtého čtvrtletí bude poskytovat dalších 11 programů v HD rozlišení a 4 herní catch-up kanály. Viasat tím rozšíří svoji nabídku na 40 programů v HD kvalitě. Do platformy Viasat se chystá High TV 3D.

zdroj: media-sat.net





Reklama




Vybrané články