Quantcast

CS Film chystá na únor hororové filmy

| redakce | tisk

V zahraničí je hororový žánr nedílnou a objemnou součástí filmového průmyslu. České, zatím poklidné, vody čeří menší množství specifických filmů, přičemž nejdelší tradici má horor animovaný.

Když před sedmi lety začínal CS film vysílat, prvním filmem, který diváci mohli zhlédnout, byl Choking hazard. Dnes se k němu vrací a spolu s ním si na únor CS film pro vás připravil ochutnávku toho nejlepšího, co je a bylo v tomto žánru na československých i českých stříbrných plátnech k vidění.

1.2. 2013 22.00 hod. Upír z Feratu /1981/
Renomovaný tvůrce hororů Juraj Herz, renomovaný tvůrce hudby Petr Hapka a k nim neméně skvělí herci - Jiří Menzel /tentokrát před kamerou/, Dáša Veškrnová-Havlová, Petr Čepek, Jan Schmid a mnoho dalších. Název Upír z Feratu odkazuje na slavný expresionistický film Upír Nosferatu a námětem je povídka Upír po dvaceti letech klasika české sci-fi Josefa Nesvadby. Podobu kostýmů a aut si vzal na starost Teodor Pištěk a „motor“ dokonce vytvořil mistr české hrůzné animace Jan Švankmajer. Na nátlak vedení Barrandova však musely být některé scény vystříhány a zničeny.

7. 2. 2013 22.00 hod. Velká neznámá /1970/
Režisér Pavel Hobl natočil povídkový mysteriózní triptych s hororovými prvky. Předlohou mu byla povídka Noc v hotelu ze sbírky Pavouk, který kulhal spisovatelky Ivy Hercíkové, jež se spolu s režisérem podílela i na scénáři. Tajemná atmosféra, nevysvětlitelné záhady i dobré herecké výkony např. Jany Šulcové, Jiřího Kodeta či Niny Divíškové slibují skvělou zábavu.

8. 2. 2013 22.00 hod. Choking hazard /2004/
Choking hazard je vůbec první českou zombie komedií a zároveň prvním celovečerním filmem Marka Dobeše. Jeho vznik však tvůrce pohltil natolik, že si členové filmového štábu sami platili jídlo, ubytování i dopravu, všichni, kdo se na filmu podíleli, byli odměněni symbolickou jednou korunou. Výsledek však stál za to - skvělý film, o kterém se ani odborníci nemohou dohodnout, zda jde o mistrnou parodii na zombie horory nebo o výjimečnou pseudosatiru na hororové filmy.

10. 2. 2013 20.00 hod. Morgiana /1972/
Filmová klasika českého hororu Juraje Herze Morgiana je vysoce kvalitním dílem a právem patří do zlatého fondu české kinematografie.Film získal dokonce v roce 1972 na IX.MFF v Chicagu hlavní cenu festivalu - Zlatého Huga. Příběh dvou sester, dobré a zlé, dokonale ztvárnila ve dvojroli Iva Janžurová, o výtvarnou stránku se postarala kostýmní výtvarnice Ester Krumbachová a sugestivní hudbu složil Luboš Fišer. Předlohou pro filmové zpracování byla povídka ruského spisovatele Alexandra Grina, ale ironií osudu byla Morgiana tehdejším vedením Barrandova označena za sadomasochistický film a vynesla Juraji Herzovi dvouletý zákaz režijní tvorby.


Upoutávka

11. 2. 2013 18.00 hod. Všichni do jednoho /2004/
Jde o režijní debut Karla žaluda, který si do svého filmu vybral i debutující herce, případně neherce, stejně jako ve skutečné reality show. Zúčastnění se navíc museli zříct svých honorářů a film musel být natočen za třiadvacet dní, na víc nebyly peníze. Film byl natáčen v červenci 2005, měsíc před začátkem první reality show u nás /Vyvolení/. Nízkorozpočtový film je důkazem, že i bez bombastických triků a efektů lze vyrobit film, při kterém vám bude po celou dobu běhat mráz po zádech.

13. 2. 2013 18.00 hod. Animované horory
Osm animovaných filmů, z nichž mnohé si pamatujete z dětství. Poklad v pyramidě, Smrtící vůně, Uloupený obraz, Uloupená ponorka, Svatební košile, Poklad pana Arna, O Maryšce a Vlčím hrádku a Mrňous a čarodějnice - všechny vynikají dokonalou atmosférou strachu a tajemna, byly vytvořeny našimi předními výtvarníky /V. Bedřich, V. Pospíšilová, J. Kábrt, G. Deitch/ a o hudbu se postaral „specialista“ na hororovou tematiku Luboš Fišer. Filmy jsou určeny dětem, ale mohou vystrašit dospělé!

14. 2. 2013 20.00 hod. Pražské noci /1968/
Hororově laděný povídkový film zpracovává tři morbidní příběhy ze staré Prahy, nechybí tu ani posedlost proslulým golemem, ani prostopášná hraběnka, která se zapletla se samotným peklem, ani hostinská, která tráví bohaté zákazníky. Filmoví režiséři Schorm-Brdečka-Makovec pojali každý svou povídku v jiném historickém stylu, takže se můžeme těšit na povídku gotickou, renesanční i rokokovou. A připočteme-li hvězdné obsazení /Hrzán, Dvorská, Kopecký, Gollová, Fialová a mnoho dalších/, můžeme počítat se zaručeným úspěchem.





Reklama




Vybrané články