Quantcast

SES bude využívat MonacoSat na 52E

| redakce | tisk

Satelitní operátor SES (Astra) ohlásil podepsání dohody o spolupráci se společností SSI Monaco (Space Systems International Monaco S.A.M.). Firma SSI Monaco byla založena v roce 2004 a v roce 2009 podepsala smlouvu s vládou Monaka na rozvoj a využívání orbitální pozice 52°E a především za projekt satelitu MonacoSat.

V listopadu 2011 SSI podepsala dohodu s turkmenským ministerstvem komunikací na používání pozice 52°E. Tento soubor dohod, včetně práv SSI používat 12 transpondérů v Ku pásmu na satelitu TurkmenSpace programem turkmenské NSSC (Národní systém satelitní komunikace). Současně byla podepsána smlouva mezi Thales Alenia Space (TAS) a turkmenským ministerstvem spojů pro výrobu NSCC satelitu.

TAS dodá družici na bázi platformy Spacebus 4000 C2. Družice bude vypuštěna nosnou raketou SpaceX Falcon 9 koncem roku 2014 nebo začátkem roku 2015.

Podle podmínek dohody mezi SES a SSI Monaco, bude mít SES právo na komerční využívání kompletní družice MonacoSat/TurkmenSpace - tedy 12 transpondérů.

"Jsem přesvědčen, že spolupráce mezi SES a SSI Monaco bude úsěšná v přinášení nových příležitostí pro Střední Asii, Střední Východ, severní Afriku a Evropu," uvedl Dr. Ilhami Aygun, prezident a generální ředitel společnosti SSI Monaco.





Reklama




Vybrané články