Quantcast

Prima ZOOM - váš svět na dlani i ve 29. týdnu 2013

| redakce | tisk

Unikátní televize - unikátní filmy a unikátní premiérové léto. To vše na Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy od pondělí do neděle v čase 18.00 - 20.00 a 20.00 - 22.00 hodin.

15. 7. 18.00 - Krásy divokého Maďarska
Hlavními hvězdami prvního dokumentárního filmu o divoké přírodě v Maďarsku jsou rodinka orla mořského, vydra a sumec. Ti všichni sdílejí Krásy divokého Maďarska v místních mokřadech. Stejnojmenný padesátiminutový dokument je ale také příběhem rybáře a pastevce. Rytmus jejich životů udává říční tok, na kterém jsou celý rok, sezónu po sezóně, závislí. Dokument Krásy divokého Maďarska ukazuje kromě mnoha dobrodružných příhod hlavních zvířecích i lidských protagonistů také spoustu předtím nikdy nenatočených přírodních fenoménů. Nechybí mezi nimi ani působivé rybí hejno obrovského bolena dravého. Při pohledu na unikátní záběry není divu, že Krásy divokého Maďarska získaly po celém světě řadu filmařských cen.

15. 7. 21.00 - Rozbouřené planety (Smrtící prach)
Počasí na naší planetě je ohromující silou. Hurikány, „běžné“ nebo písečné bouře a tsunami můžou v okamžiku přinést pohromu a způsobit hromadnou zkázu. Přesto ani řádění těch nejhorších živlů na Zemi není ničím ve srovnání s tím, co se děje jinde ve sluneční soustavě a ve známém vesmíru. Že to není žádná selanka, se dozvíte při sledování třídílné dokumentární minisérie Rozbouřené planety. Díky rozhovorům s renomovanými vědci a dosud nepublikovaným údajům získáte věrnou představu o impozantních, mocných silách, které panují ve vesmíru. Díky efektní animaci ve vysoké kvalitě uvidíte nevídané a takřka na vlastní kůži budete moci zakusit zkázu, kterou by tyto síly způsobily na Zemi.

16. 7. 18.00 - Discovery Atlas: Rusko, jak ho neznáte
Úchvatná cestovatelská série z produkce Discovery přináší pohled do různých koutů naší planety. Věnuje se přírodním i architektonickým památkám jednotlivých zemí a přibližuje také často velmi exotický způsob života jejích obyvatel. V tomto detailně propracovaném filmu odhalíme život, historii i přírodní krásy rozlehlého Ruska. Co o našem „velkém bratrovi“ ještě nevíme? Tento dokumentární skvost získal uznání po celém světě.

16. 7. 20.00 - Svatá válka (Teror a víra)
Přinejmenším od 11. září 2001 se myšlenka ozbrojeného boje ve jménu Alláha stala vážnou bezpečnostní hrozbou. Mnoho obyvatel Západu je přesvědčeno, že islám oslavuje a podporuje násilí. Nastal čas zkrotit nesmyslné teorie a pokusit se oddělit pojmy a dojmy. Úplně první dokumentární film o Svaté válce z perspektivy Východu i Západu je důkazem, že k zneužívání náboženství pro politické účely dochází na obou stranách. Zároveň ukazuje, jak se falešné představy o Východu a Západu staly součástí společenského povědomí. Díky napínavým hraným rekonstrukcím a povedeným digitálním efektům se dostanete do středu důležitých historických střetů. Rozdíly mezi kulturami a náboženstvími na pozadí Svaté války pomůžou vysvětlit přední světoví oborníci v závěrečném díle série.

17. 7. 21.00 - Rozmanité Skotsko
Nejsevernější oblast Velké Británie se pyšní vskutku fascinující přírodní scenérií a zajímavými živočišnými druhy. Kromě toho, že je plné nekonečných stád ovcí, se Skotsko navíc může pochlubit jednou z největších kolonií přímořských ptáků v celé Evropě. Z nepřeberného množství ryb profitují také vydry mořské a orli mořští, kteří se do skotských lovišť vrátili teprve nedávno. Zatímco efektní kamery Cineflex zachycují krásy Skotska a některých z jeho více než 500 ostrovů přímo ze vzduchu, výrazně zpomalené záběry do nejmenšího detailu přibližují lov orlů mořských nebo velkou bitvu tetřevů.

Prima ZOOM - váš svět na dlani i ve 29. týdnu 2013
▲ Prima ZOOM - váš svět na dlani i ve 29. týdnu 2013

Foto: Oceány. Uvidíte na PRIMA ZOOM

19. 7. 20.00 - Oceány (Středozemní moře)
V hlubinách oceánů se ukrývají tajemství minulosti, o naší planetě a životě samotném. Mezinárodní tým výzkumníků je konečně připravený se potopit na dno a odhalit, co tam je. Tento pozoruhodný dokumentární seriál plný překvapení je poutavou kombinací archeologie, mořské biologie a antropologie s akcí a vzrušením z dobrého thrilleru. Každá z misí ukazuje společný život odborníků na jedné lodi, jak se vyrovnávají s osobními problémy i neustálým ohrožením. Okouzlující záběry zachycují neznámý podmořský svět v plné kráse. Tým zjišťuje, co je pravdy na zvěstech, že se Středozemní moře stalo semeništěm Velkého bílého žraloka. Nebo zkoumá starověké trosky, jež vydávají svědectví o pirátství - jak dávno minulém, tak hrozivě aktuálním.

20. 7. 18.00 - Tajemství skrytá v prachu (Aztékové)
První a druhá řada dokumentárního seriálu nabízí fascinující příběhy o zaniklých říších, které nenechají klidnými laiky ani profesionály. Zkušení archeologové neúnavně dobývají detaily zajímavých příběhů mnohdy přímo ze země. Uvidíme poslední expedici Ernsta Herzfelda do Persepolis v roce 1923, s mužem, který rozluštil mayský kalendář se dostaneme až do Mexika, přidáme se k Isidoru Falchimu ve chvíli, kdy objeví důkaz o existenci tajemných Etrusků, a budeme sledovat, jak Alfred Merlin zakládá vědní disciplínu podmořské archeologie a objevuje vraky lodí na dně Středozemního moře.

21. 7. 19.00 - Tajemství jaderné fúze
Mohla by být jaderná fúze odpovědí na energetickou krizi? Je to koneckonců proces, který stvořil veškerou hmotu ve vesmíru a rodí se díky ní hvězdy. Navíc je příčinou transformace lehčích atomů během Velkého třesku do podoby uhlíku, železa a křemíku, takže stála u vzniku planet, rostlin, a dokonce i lidí. Brian Cox nahlíží v dokumentárním filmu Tajemství jaderné fúze za oslňující závoj sluneční záře, aby odhalil skryté síly, díky kterým probíhá tento fascinující proces. Zároveň vysvětluje, jak je možné, že jaderná fúze udržela naši nejbližší hvězdu při životě už pět miliard let. Brian věří, že aby lidstvo přežilo, musí si postavit vlastní hvězdu přímo na Zemi. Podaří se vědcům spoutat jadernou fúzi a využít potenciální bohatý zdroj levné a čisté energie?

Prima ZOOM - váš svět na dlani i ve 29. týdnu 2013
▲ Prima ZOOM - váš svět na dlani i ve 29. týdnu 2013

Foto: Srážka kontinentů. Uvidíte na PRIMA ZOOM

21. 7. 21.00 - Srážka kontinentů
Před třemi milióny let došlo ke zvýšení Panamské šíje. Důsledkem toho se spojily americké kontinenty a došlo k překvapivým setkáním mezi dosud navzájem oddělenými zvířecími druhy. Vznik úzké - 400 mil dlouhé šíje je jednou z nejdůležitějších událostí v historii Země. Zároveň je také jednou z událostí, kterým dodnes rozumíme zdaleka nejméně. V dokumentu Srážka kontinentů uvidíte, jak oblast, kde dnes leží stát Panama, srazila dohromady Severní a Jižní Ameriku, spojila tak dvě rozmanitá zvířecí království a změnila svět do takové podoby, jakou známe.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články