Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Mumie z bažin a Tajemství Stříbrného faraona

| redakce | tisk

Říjen odstartuje Prima ZOOM pořádnou dávkou skvělých premiérových titulů. Premiérové tematické bloky vysílá stanice vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin. Z bohaté nabídky dokumentů vybíráme.

30. 9. 20.00 - Nebezpečí ve vzduchu: Let Detroit 253
Když na Vánoce v roce 2009 začal let 253 společnosti Northwest Airlines klesat k letišti v Detroitu, třiadvacetiletý muž se vrátil z toalety na své sedadlo a přetáhl si přes klín deku. Pak se pokusil detonovat zařízení obsahující vojenskou výbušninu, která měla smést letadlo z oblohy. Tento dokumentární film využívá svědeckých výpovědí a hloubkovou analýzu odborníků k tomu, aby vysvětlil, jak se údajnému atentátníku Umarovi Faroukovi Abdulmutallabovi podařilo vyhnout pozornosti americké zpravodajské služby a proklouznout bezpečnostní kontrolou na třech letištích.

30. 9. 21.00 - Megakatastrofy I (Tsunami na západním pobřeží)
Úspěšný dokumentární seriál se dívá na hrozivě vykotlaný zoubek mega katastrof, které by mohly postihnout jednotlivá města, státy, ale i celou planetu. Co kdyby Spojené státy americké musely čelit stejně hrozivým následkům tsunami jako Indonésie v roce 2004? Možnost, že se Dallasem prožene tornádo, ani zdaleka není jenom hypotetická. New York by naopak docela klidně mohla postihnout podobná katastrofa jako hurikán Katrina. A pod Národním parkem v Yellowstonu celou dobu třímá impozantní megasopka...

1. 10. 20.00 - Hitlerův holocaust (Štvanice)
Nově odtajněné archivní záběry z východoevropských zemí. Nedávno znovuobjevený film, který od roku 1945 veřejnost neměla možnost vidět. Očitá svědectví. Poznatky předních světových historiků. Hitlerův holocaust vznikl za přispění slavného lovce nacistů Simona Wiesenthala a je unikátním dokumentárním filmem zachycujícím rok dlouhý proces vedoucí ke „Konečnému řešení“. Sledujte výstražný příběh o postupné radikalizaci nesnášenlivosti od prvních výkřiků o vyhoštění Židů, přes deportace, až po masové vraždy a genocidu.

Tipy Prima ZOOM: Mumie z bažin a Tajemství Stříbrného faraona
▲ Tipy Prima ZOOM: Mumie z bažin a Tajemství Stříbrného faraona

Foto: Mumie z bažin. Uvidíte na Prima ZOOM

1. 10. 21.00 - Mumie z bažin
Ve vřesovištích po celé severní Evropě se během těžby paliv našly stovky dobře zachovalých mumií. Jejich znepokojivá zranění - podřezaná hrdla, useknuté hlavy, rozdrcené kosti a četné bodné rány, zamotala vyšetřovatelům hlavu na několik desetiletí. Některá těla dokonce ještě měla smyčky a provazy utažené kolem krku. Co byli zač tito lidé pohřbení v severoevropských bažinách? Jak zemřeli, je většinou na první pohled jasné. Otázkou zůstává proč. Podaří se to vědcům, kteří mají k dispozici CT skeny, pokročilé zobrazovací techniky a testování DNA, rozluštit?

2. 10. 21.00 - Po stopách jaguára
Ze všech šelem je jaguár považovaný za tu nejzáhadnější a zároveň nejúžasnější velkou kočku. Díky jejich síle, kráse a rychlosti starověké kultury jaguáry často považovaly za bohy. O tomto druhu, který obývá hluboké džungle, jsme se přesto do dnešního dne dozvěděli jen málo. Všechny sesbírané informace se navíc týkají samců, o samicích jsme se zatím nedozvěděli nic, a tak nejméně polovina poznatků chybí. Boone Smith a doktor Howard Quigley se proto vydávají do Střední a Jižní Ameriky, aby se v džunglích Belize i bažinách Brazílie pokusili polapit a označit obě jaguáří pohlaví.

3. 10. 19.00 - Neohrožená planeta (Grand Canyon)
Fascinující šestidílná série vypráví o vzniku některých z nejznámějších a nejvýraznějších geologických struktur na naší planetě. V jejím hledáčku se postupně ocitají sopky na Havaji, ledovce na Aljašce, poušť Sahara, národní park Grand Canyon, Velký bariérový útes nebo planeta Země jako taková. Uznávaní vědci vysvětlují, jak tyto přírodní krásy vznikly, a zároveň se snaží předpovědět, jak budou v budoucnosti vypadat. V tom jim pomáhají nečekaně realistické digitální animace.

4. 10. 20.00 - Cesta do ráje žraloků
V březnu 2009 dvanáct vědců vyplulo na lodi, která připomíná plovoucí vědeckou laboratoř. Tým nadšenců, složený ze světově uznávaných odborníků a vedený charismatickým Enricem Salou, se rozhodl prozkoumat neuvěřitelně pestrý život v oblasti jednoho z posledních původních korálových útesů na Zemi. Díky tomu zažili nejlepší vědeckou expedici svých životů.

4. 10. 21.00 - Mořští kovbojové: Zlato v sítích
Tři kapitáni rybářských lodí soupeří s přírodními živly, neúprosnou konkurencí, přísnými zákony a vyhláškami i neobvyklými událostmi během lovecké sezóny lososů v zálivu Bristol Bay u Aljašky. Zlato v sítích je dalším dílem z dokumentární mini série Mořští kovbojové, která přibližuje celoroční proces rybolovu v nejsevernější části Ameriky.

Tipy Prima ZOOM: Mumie z bažin a Tajemství Stříbrného faraona
▲ Tipy Prima ZOOM: Mumie z bažin a Tajemství Stříbrného faraona

Foto: Tajemství Stříbrného faraona. Uvidíte na Prima ZOOM

5. 10. 19.00 - Tajemství Stříbrného faraona
Tento film představuje jednoho z nejméně známých, přesto nejzajímavějších faraónů. Psusennes I., který vládl zhruba okolo roku 1000 před naším letopočtem, byl pohřben v rakvi z ryzího stříbra a obklopený bohatstvím, jež si nezadá s Tutanchamonovými poklady. Místo jeho posledního odpočinku je jedinou nalezenou hrobkou, které se vyhnula nezvaná návštěva hledačů pokladů. Tento pozoruhodný příběh byl zčásti dlouho přehlížen i proto, že k nálezu došlo v roce 1940, kdy faraóna úplně zastínila probíhající druhá světová válka.

5. 10. 21.00 - Pelikáni: Putování Austrálií
Doktor Greg Johnston se vypravil do „mrtvého srdce“ Austrálie, aby našel poslední kousek starověké skládačky. Ocitl se tak na jednom z nejvíce nehostinných míst na Zemi, přesto není sám. Během několika dní se krajina změní v ráj různorodého života. Voda, která zaplaví vyschlá řečiště, dá život nespočetné flóře a přiláká stejné množství fauny. Podstatu těchto pomíjejících jezer nevystihuje žádný živočich lépe než pelikán. A právě proto je Greg tady. Má v úmyslu doslova rýpat se v minulosti, aby odhalil dlouho trvající vztah mezi jezery a jejich obyvateli.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články