Quantcast

Tipy Prima Zoom: Lví správce, Umírající oceány

| redakce | tisk

Listopad v plném proudu vám na Prima ZOOM přináší přírodní krásy, historické seriály i současné události pohledem těch nejlepších kamer. Premiérové tematické bloky vysílá stanice vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z programové nabídky vybíráme:

11. 11. 18.00 - Alpy: V království orlů
Masivní řetězec skal se táhne do délky 1200 kilometrů a představuje nejslavnější pohoří na světě. Alpy se zvedají přímo ze dna moře nedaleko Benátek, postupně stoupají do desítek tisíc horských vrcholů a klesají zase až jižně od Vídně. Mezi těmito dvěma konci se rozprostírá fascinující svět s rozmanitou přírodou. Díky tomuto dokumentárnímu seriálu, který vznikal více než pět let a během natáčení využil velké množství speciální techniky, můžete odhalit všechna tajemství do nebe sahajících vrcholů.

11. 11. 20.00 - Síla živlů (Trosečníci v Jižním oceánu; Bransonovo nouzové přistání)
Lidstvo pokořilo celou planetu. Žádná hora nezůstala nezdolána, všechna moře jsou přeplavená, neexistuje už žádná hustá džungle, která by byla neprozkoumaná. Toho se podařilo dosáhnout díky směsici odvahy, rafinovanosti, technologických vymožeností a hlavně víry v sebe sama. Ale i v dnešní době nás mohou zradit špatná rozhodnutí a nedokonalá technika nebo nás jednoduše může převálcovat Síla živlů. Stejnojmenný dokumentární seriál přináší svědectví přeživších, archivní záběry a vrací se k těm nejhrozivějším živelným událostem.

12. 11. 20.00 - John Rabe - nacista zachránce
V Číně na něho vzpomínají s podobnou úctou jako na Budhu a přezdívají mu Schindler z Nankingu. Ale na Západě ho sotva někdo zná. Když v roce 1937 okupující japonská armáda v oblasti masově popravovala, znásilňovala a brutálně zabíjela zdejší obyvatele, manažer společnosti Siemens a velký obdivovatel Adolfa Hitlera John Rabe zachránil více než 200 tisíc Číňanů. Tento film je portrétem muže, jenž byl zároveň zaníceným humanistou a nacistou.

13. 11. 19.00 - Forenzní vyšetřovatelé II (Případ Astbury)
Šestnáct nových dílů druhé řady poutavého seriálu se podívá na zoubek dalším nechvalně proslulým historickým zločincům, jejich vražedným činům i tomu, jak je ve své době vyšetřovala policie. Mezi záhadnými případy s vyloženě mrazivou atmosférou nechybí sériový vrah babiček, bombový atentát na policistku, zabití majitelky kočičího útulku, nejmladší vrah odsouzený v Austrálii k trestu smrti, ani tělo mladé dívky nalezené zabalené v igelitu přesně jako na začátku kultovního seriálu Městečko Twin Peaks.

13. 11. 20.00 - Tajemství indické divočiny (Království slonů)
Třídílná dokumentární série od oblíbeného britského přírodovědce a moderátora Richarda Attenborougha je plná půvabných záběrů, bizarních spojenectví, dřiny, nevyhnutelné smrti i zrodu nového života. Díky Tajemstvím indické divočiny se ocitnete přímo v první řadě a budete sledovat zázraky života v divočině, které se staly opravdovými klenoty v pomyslné asijské přírodovědné královské koruně. Je podivuhodné, že je pro zvířata v Indii ještě místo. Vždyť jde o domov více než miliardy lidí tvořící jednu pětinu celosvětové populace zabydlenou na pouhých dvou procentech zemského povrchu. Indická divočina je přesto plná tajemství.

Tipy Prima Zoom: Lví správce, Umírající oceány
▲ Tipy Prima Zoom: Lví správce, Umírající oceány

Foto: Lví správce (Potíže ve smečce). Uvidíte na Prima ZOOM

13. 11. 21.00 - Lví správce (Potíže ve smečce)
Ze všech kočkovitých šelem jsou lvi nejděsivější, ale jeden muž se jich vůbec nebojí. Kevin Richardson věnoval celou svou kariéru snaze porozumět těmto majestátním zvířatům a sblížit se s nimi. Jeho přírodní rezervace je domovem lvů, ale i hyen, gepardů, leopardů a panterů. Kevin s nimi žije, spí zachumlaný do jejich srsti, plave s lvicemi, pečuje o mláďata a škádlí samce. Třídílná dokumentární mini série Lví správce je vzrušujícím výletem do africké divočiny a neobyčejným pohledem do života skutečného zaříkávače lvů.

14. 11. 19.00 - Klepání na nebeskou bránu
Od letu Jurije Gagarina do vesmíru uběhlo už více než 50 let. Sovětský svaz tuto událost vždy slavil jako triumf socialismu nad kapitalismem. Ale pravdivý příběh o tom, jak se první člověk dostal mimo naši planetu, je ještě mnohem podivnější. Film Klepání na nebeskou bránu prozrazuje, že ruský vesmírný program odstartoval mystik. Ten věřil, že díky vědě se staneme nesmrtelnými. Pokračoval v něm vědec s ideou, že by se lidé měli vyvinout v super bytosti, opustit Zemi a kolonizovat vesmír. Ať už to zní sebedivněji, něketré z těchto myšlenek přežily pád Sovětského svazu a přizpůsobily se dnešní moderní vědě.

14. 11. 20.00 - Hitlerovy děti (Nábor)
Nikdy dříve ani poté se celá generace nestala tak tragickou obětí totalitního režimu jako za časů Hitlerovy Třetí říše. Ve věku desíti let děti vstupovaly do organizace Jungvolk, o čtyři roky později se stávaly členy Hitlerjugend a v osmnácti vstoupily do strany, Wehrmachtu nebo jednotek SA a SS. Pětidílný dokument Hitlerovy děti je prvním celistvým filmovým portrétem mladých ve Třetí říši. Díky zasvěceným rozhovorům se svědky těchto událostí a dříve nepublikovanému archivnímu materiálu tato série ukazuje, jak se Hitlerovi díky mnoha letům manipulace podařilo úplně ovládnout děti Německa.

14. 11. 21.00 - SS: Tajuplná Odessa
Konec Druhé světové války. Hitlerovo Německo bylo poraženo. Nacisté jsou pronásledováni po celé Evropě. Nechvalně proslulá elitní organizace SS je na to ale připravena. Až v poválečné době se některým odborníkům podařilo zjistit, že ještě před kapitulací Německa vznikla mezinárodní nacistická síť bývalých členů SS s názvem ODESSA. Jejím účelem bylo připravit únikové cesty pro členy SS, aby se vyhnuli perzekuci za spáchané válečné zločiny. Podívejte se, jak tyto „krysí cesty“ fungovaly a zjistěte, proč se z Německa a Rakouska nejčastěji prchalo do Jižní Ameriky nebo na Střední východ.

15. 11. 19.00 - Hitler a okultismus
Můžeme doložit, že nacistická strana vznikla s podporou několika okultních spolků, které se v 19. století vyrojily jako reakce na narůstající materialismus a nástup technologické éry. Samotný Hitler na úsvitu a během druhé světové války zneužíval pro vlastní účely křesťanskou symboliku jako Kopí osudu a Svatý grál. Z hinduismu navíc přebral svastiku, původní symbol pro slunce. Vůdce nacistického Německa byl okultismem, mysticismem a pátráním po legendárních artefaktech spojených s mocí přímo posedlý. Dá se ale to všechno (a ještě více) opravdu považovat za důkaz, že sám disponoval záhadnými schopnostmi? Tento dokument odhaluje jednu z tajných přísad německého nacismu, kterou byl okultismus. Ten do jisté míry pravděpodobně velmi ovlivnil mnoho lidí, včetně samotného Hitlera.

Tipy Prima Zoom: Lví správce, Umírající oceány
▲ Tipy Prima Zoom: Lví správce, Umírající oceány

Foto: Umírající oceány. Uvidíte na Prima ZOOM

15. 11. 20.00 - Umírající oceány
David Attenborough předvádí, jak naše činnosti tlačí oceány na naší planetě stále blíže na pokraj úplného zničení. Dva tisíce vědců z 90 různých zemí se shodly na zatím nejpropracovanějším shrnutí mořského života. To by mělo změnit, jakým způsobem nahlížíme na světové oceány, poskytnout nám lepší představu o tom, co v nich žije, a jaký budou mít naše činnosti dopad na budoucnost. V dokumentárním filmu Umírající oceány se dozvíte více o použitých technikách, setkáte se s vědci a prozkoumáte některé z poznatků tohoto obřího projektu.

16. 11. 18.00 - Ztracená města starověku (Ztracené faraonovo město)
Některé z největších zázraků starověkého světa stále zůstávají pohřbené, neviděné a neprozkoumané přímo pod našima nohama. Jde o takřka legendární místa, jež zmizela před tisíci lety a která od té doby nikdo neviděl. Dokumentární minisérie Ztracená města starověku se puntičkářsky vydává po jejich historických i archeologických stopách ve snaze „vykopat“ jedny z nejúžasnějších měst na světě. Díky digitálním efektům nám ožívají přímo před očima. Občas jsou to místa tak velkolepá a rozlehlá, že těm, kteří tam žili, se musela jejich zkáza zdát naprosto nepředstavitelná. Podobně jako kdyby se měla do země propadnout Paříž nebo kdyby Manhattan pohltily vlny.

16. 11. 19.00 - Normané: Dějiny jednoho národa
Normané se zapsali do dějin díky pozoruhodné expanzi své říše. Přispěly ale také jejich ambice, které byly tak velké, že se jim ve své době nemohlo nic vyrovnat. V období mezi desátým a třináctým stoletím dobili území Velké Británie, založili Sicilské království a dostali se až do Jeruzaléma. Na začátku přitom stáli jen Vikingové, kteří se rozhodli přestat pořádat nájezdy na evropské břehy a místo toho se na podrobených územích usadili jako jejich obyvatelé.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články