Quantcast

Tipy Prima ZOOM: Tunguzský meteorit, Tajemství betlémské hvězdy

| redakce | tisk

Prima ZOOM vám přináší skvělé, originální a fascinující filmy s hvězdným obsazením - ošklivka zvířecí, hroch zabiják, hmyzí inženýr, tajný spisovatel, Steve Irwin či Pat Spain. Premiérové tematické bloky vysílá vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z programové nabídky vybíráme:

9. 12. 18.00 - Nejošklivější zvířata světa
Dobrodruh a světaznalý přírodovědec Nigel Marven znovu vyrazil na cesty za podivuhodnými zvířaty. Tentokrát si vzal na mušku ta nejošklivější z nich. Místo roztomilých chundelatých koťátek tedy čekejte třeba prasata bradavičnatá, gigantické zavalité mrože, podivné hvězdonosé krtky nebo necudné naháčské kočky. Nigel sestavuje žebříček těch nejošklivějších z nich, do kterého určitě zasáhnou i zástupci hmyzu, žab a ptáků. Pohladili byste si je?

Tipy Prima ZOOM: Tunguzský meteorit, Tajemství betlémské hvězdy
▲ Tipy Prima ZOOM: Tunguzský meteorit, Tajemství betlémské hvězdy

Foto: Tunguzský meteorit. Uvidíte na Prima ZOOM

9. 12. 20.00 - Tunguzský meteorit
Brzy ráno na konci června v roce 1908 naší planetou otřásl největší výbuch v historii lidstva. Síla exploze byla dvatisíckrát větší než výbuch bomby v Hirošimě. V zalesněné krajině uprostřed sibiřské tajgy způsobil zkázu na ploše o velikosti Lucemburska. Tato událost vešla ve známost jako Tunguzská katastrofa. Renomovaní vědci z různých zemí se do dnešního dne dohadují o tom, co ji způsobilo. Dokument Tunguzský meteorit odhaluje, proč se z neštěstí stal fenomén s pověstí záhady i jak ovlivnil naši kulturu nebo ekonomii.

9. 12. 21.00 - Pravěká megatsunami
Co nám minulost může prozradit o budoucnosti? Dokumentární film Pravěká megatsunami mapuje neobvyklý výzkum. Vědci za použití stop nalezených v jádru hlubokých oceánů i díky astronomickým objevům odhalují skrytou spojitost mezi zásahy z vesmíru a starodávnými obrovskými vlnami tsunami. Můžeme brzy očekávat podobně ničivé kataklyzma? Kolem Slunce koneckonců obíhají tisíce komet a asteroidů a některé z nich si mohou vyhlédnout naši planetu. Jestli některé z těchto vesmírných těles Zemi zasáhne, existuje 70% šance, že spadne do oceánu a spustí další megatsunami!

10. 12. 21.00 - Největší tajemství historie II (Život a smrt Howarda Hughese)
Většina historiků se shodne na tom, jakým způsobem se odehrály velké události v našich dějinách. Několik dekád poté se přesto za některými fakty ukrývá lehká nejistota. Myslíme si, že víme, co se stalo. Důkazy se zdají být přesvědčivé a naznačují, že se nemýlíme. Ale stejně pokaždé zřejmě jeden rozhodující fakt chybí. Právě tyto chybějící stopy způsobují pochyby o některých příbězích zaznamenaných dějinami. Zajímá vás, jak to ve skutečnosti bylo s Hitlerovou smrtí, zavražděním Lincolna, atomovou bombou či přistáním na Měsíci? Některé události a lidské příběhy vyvolávají stále více otázek než odpovědí. Dokumentární cyklus se ve svém pokračování zaměřuje na další dějepisné záhady, které postupně rozebírá a odhaluje.

11. 12. 21.00 - Moderní veterináři se Stevem Irwinem (Tsunami)
Vědecký svět veterinární medicíny se rychle mění. Zvířecí transplantace srdcí, skenování tuleních mozků nebo kontaktní čočky pro ryby jsou jen některé z neuvěřitelných operací, ke kterým dochází v moderních ordinacích i polních podmínkách všude po světě. Veterináři přicházejí s novými postupy a díky nim se jim daří posouvat hranice dál než kdy dřív. To má zároveň dopad na další obory, včetně lékařství. Steve Irwin obráží svět a vyhledává veterináře angažované v přelomových projektech. Tito talentovaní muži a ženy vytvářejí pro zvířata novou budoucnost. Jsou to moderní veterináři!

12. 12. 18.00 - Bouřlivá země II (Skutečně Divoký západ)
Seriál Bouřlivá Země se zaměřuje na přírodní fenomény, které v minulosti formovaly naši planetu a do její podoby nepochybně zasáhnou také v budoucnu. Podívejte se, jak by případné opakování těchto událostí mohlo zasáhnout náš svět. Připravte se žasnout nad tím, jak byla naše planeta před tisíci lety zasažena nekonečnými potopami, obrovskými vlnami tsunami a dešti meteoritů. Tento dokumentární seriál kombinuje trojrozměrné digitální efekty se zábavnými experimenty, díky kterým vědecké teorie ožívají v každé epizodě. Bouřlivá země je dynamická a napínavá podívaná s rychlým tempem, jež odhaluje nová fakta o naší planetě.

Tipy Prima ZOOM: Tunguzský meteorit, Tajemství betlémské hvězdy
▲ Tipy Prima ZOOM: Tunguzský meteorit, Tajemství betlémské hvězdy

Foto: Tajemství betlémské hvězdy. Uvidíte na Prima ZOOM

12. 12. 19.00 - Tajemství betlémské hvězdy
Při natáčení filmu Tajemství betlémské hvězdy se sešli znalci Bible, renomovaní astronomové a světoznámí vědci, aby vysvětlili původ nejdůležitější hvězdy v křesťanské víře. Napínavý příběh poskládaný z vědeckých faktů začíná ve starověku na Blízkém východě a kombinuje astronomii s astrologií i náboženství s filozofií. Vydejte se na cestu za Tajemstvím betlémské hvězdy z Betlému do Babylonu, přes římské katakomby až do trezorů Britského muzea.

14. 12. 19.00 - Kdo napsal Nový zákon?
Robert Beckford se seznámil s Biblí, když seděl na matčině klíně, a vyrostl s vírou, že to, co se v ní píše, je literárně přesné. Jenže po dvaceti letech od vlastního křtu si už Robert není jistý, že se jedná o ryzí slovo boží nedotčené rukou obyčejného člověka. Věří, že otázka toho, kdo napsal Bibli, je dnes tak důležitá jako nikdy v celé historii. Jeho pátrání ho zavede z anglického Birminghamu na Západní břeh, do Jeruzaléma, Turecka i do Říma.

14. 12. 21.00 - Hroši, jak je neznáte
Není divu, že dominují africkým mokřadům. Mají mocné čelisti, strašlivé dlouhé tesáky a kůži, která je stejně tvrdá jako kámen. Mnozí nevypadají jako šampioni, přesto jsou schopni dosáhnout překvapivé rychlosti a výdrže. Hroši jsou považováni za jeden z nejnebezpečnějších zvířecích druhů v Africe. Podle některých výpočtů dokonce připraví o život více lidí než jakýkoliv jiný živočišný druh. Film Hroši, jak je neznáte se těmto fascinujícím zvířatům dostane pod kůži. Díky tomu odhalíte, čeho jsou nejmocnější obři v říši zvířat schopni.

15. 12. 18.00 - Tajemství věcí kolem nás (Tenisky)
Poutavý dokumentární seriál vás provede komplikovaným výrobním procesem od začátku do konce. Dozvíte se o nejmenších detailech, které ovlivňují celý proces a jak se celý systém postupně vyvíjel až do dnešní propracované podoby. Abychom pochopili, jak to všechno funguje, musíme se vrátit do minulosti. Díky tomuto seriálu uvidíte všechno od pouličních šikulů až po dění v zákulisí, do kterého byste se jinak nikdy nedostali. Tajemství věcí kolem nás odhaluje, jak se zdánlivě známý výrobní proces zdokonaloval, a pak vám zamotá hlavu věcmi, jež se každodenně dějí kolem nás.

15. 12. 19.00 - Hmyz: Zázrak přírodního inženýrství
Ponořte se do nitra brouků a odhalte jejich fascinující anatomii v zábavném dokumentu, který ukazuje, jak se hmyz vyvíjel, aby přežil. Dozvíte se i to, jak objevy z říše hmyzu, k nimž dochází v laboratořích, ovlivňují a inspirují technologie, jež mění náš svět. Dokument Hmyz: Zázrak přírodního inženýrství vás provede pitvami několika hmyzích druhů a v kombinaci s nejmodernějšími digitálními efekty odhalí miniaturní a precizní podobu genetického inženýrství v nitru těchto neobyčejných stvoření. Můžeme je brát jako havěť, ale hmyz přesto zůstane nejpovolanějším inovátorem života na naší planetě.

15. 12. 21.00 - Lovec monster (Monstrum z afrických močálů)
Obrovité jednooké monstrum se plíží Amazonií... Děsivá pouštní obluda chrlí jed a rozdává elektrické šoky... Opičí potvora se prochází po indonéské džungli vzpřímeně jako člověk... Pod postelí je nenajdete! Jsou to monstra z mýtů a legend, která jsou dost možná založená na pozorování skutečných stvoření. Mladý odborník na divoká zvířata Pat Spain cestuje po celém světě a hledá stopy výskytu těchto dosud neobjevených fascinujících monster. V šestidílném seriálu se Pat setkává s lidmi, různorodými kulturami i starodávnými kmeny a mezi fakty a fikcí pátrá po pravdě.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články