Quantcast

Seriál ČT První republika obsadil i slovenské herecké hvězdy

| redakce | tisk

Už tento pátek startuje v České televizi nový dobový seriál První republika. Tvůrci pro něj vybrali více než dvě stě herců a patnáct set komparzistů. Vedle předních českých hereckých osobností obsadili i hvězdy slovenské scény, Jána Koleníka a Zdenu Studénkovou.

První republika nechce historickou dobu idealizovat, ani ji nevnímáme jako období, kdy naše země jen vzkvétala. Sledujeme jak životy bohatých, tak i prostředí chudých, a to bez zbytečné nostalgie. Vyprávíme příběh velké lásky jedné ženy mezi dvěma bratry, osudy rodiny Valentů a řešíme vraždu, která se kdysi dávno v rodině stala,“ říká o seriálu producent Filip Bobiňski.

První republika bude bohatým, výpravným seriálem, pro který bylo vyrobeno přes2 700 kostýmů a vzniklo množství trikových záběrů, které podpoří dobovou atmosféru a díky kterým ožije například prvorepublikové pražské Podolí. Natáčení první řady seriálu zabere celkem více než 180 natáčecích dní, přičemž by se v ní mělo vystřídat více než 200 herců a 1 500 komparzistů.

Oříškem pro nás bylo zejména obsazení postavy Vladimíra, majitele módního salonu, legionáře a amatérského detektiva. Nakonec jsme se rozhodli pro slovenskou hvězdu Jána Koleníka. Ten ale musel pro natáčení oproti tomu, co po něm potřebovali tvůrci seriálu Panelák na Slovensku, kde předtím hrál, výrazně shodit svalovou hmotu,“ vysvětluje Bobiňski.

Seriál ČT První republika obsadil i slovenské herecké hvězdy
▲ Seriál ČT První republika obsadil i slovenské herecké hvězdy

Foto: Zdena Studénková, autor fota: ČT

Jedná o kladnou postavu. A to je pro mě trochu protiúkol, protože na Slovensku jsem doposud hrál pouze ne příliš charakterově čisté postavy,“ popisuje Ján Koleník a dodává: „Vladimír Valenta má v příběhu velký úkol očistit své jméno a taky velký citový problém. Neříkám tedy, že by se mi postava hrála těžko, protože v ní můžu čerpat v mnohém sám ze sebe. Někdy se vrhá do věcí příliš zhurta, ale alespoň není neakční.“

Vedle Jána Koleníka si v seriálu zahraje i jeho slovenská kolegyně Zdena Studénková, a to v roli Boženy Škvorové, ženy, která pochází z nižší vrstvy a do nejvyšších sfér společnosti se vypracovala díky vlastní píli. Svého společenského postavení si velmi váží a dobře si uvědomuje, že s bohatstvím nepřichází jenom přepych, ale i odpovědnost.

V dalších rolích diváci uvidí Jana Vlasáka, Janu Štepánkovou, Markétu Plánkovou, Jána Koleníka, Jiřího Vyorálka, Radka Holuba, Viktora Dvořáka, Roberta Urbana, Pavla Kříže, Taťjánu Medveckou, Tomáše Töpfera, Veroniku Novou, Veroniku Freimanovou, Jana Hrušínského a další. Režisérem První republiky je Biser A. Arichtev (Vyprávěj). Při natáčení byly podle slov scenáristy Jana Gardnera tvůrcům inspirací díla jako Sňatky z rozumu nebo Panství Downton. „Největší výzvou bylo skloubit různé žánry, melodrama a detektivku dohromady tak, aby vznikl homogenní příběh,“ říká scenárista Jan Gardner.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články