Quantcast

Technický poplatek za HD programy chce vybírat i JOJ

| redakce | tisk

Markíza Group zřejmě nebude jediná, která zpoplatní HD signál svých programů. Podobný krok zvažuje i provozovatel konkurenční vysílací skupiny JOJ. Markíza začne vybírat technický poplatek za HD verze svých programů od 1.5.2014. Důvodem jsou investice ve výši 10 milionů eur do inovace výrobního a postprodukčního prostředí.

Technický poplatek možná začne brzy vybírat i JOJ Group. "Zvažujeme všechny alternativy. Je možné, že ke zpoplatnění HD signálu přistoupíme i my ještě v tomto roce," uvedla webu Živé.sk vedoucí PR oddělení JOJ Group Lucia Kulihová.

Z pohledu licence je SD a HD tentýž program - liší se jen technickou kvalitou obrazu a zvuku. V případě sporu by regulátor řešil, zda má operátor souhlas na šíření stanic bez ohledu na formát (SD či HD). Právníci mají ale odlišný názor. "Jde spíše o vnitřní vztah mezi původním vysílatelem a provozovatelem retransmise," uvedl partner advokátní kanceláře TaylorWessing e/n/w/c Radovan Pala. Pokud vysílatel investoval do HD vysílání peníze, operátoři se nemohou bezdůvodně obohacovat na poskytování HD programu bez souhlasu vysílatele. U soudu by vysílatel mohl uspět.





Reklama




Vybrané články