Quantcast

Tváře zpravodajství FTV Prima mají svého krokodýla

| redakce | tisk

Moderátoři zpravodajství televize Prima Klára Doležalová, Sandra Parmová, Monika Leová, Roman Fojta, šéf webu Prima ZOOM Tomáš Karlík a jejich další kolegové pokřtili v Krokodýlí ZOO Protivín sedm mláďat filipínských krokodýlů. Prima ZOOM se zároveň stala novým mediálním partnerem protivínské zoologické zahrady.

Kmotři mláďatům vybrali jména Rocco, Ozy, Noe, Chňapík, Karlík, Saraj a Dundee. Svým zatím ještě roztomilým kmotřencům popřáli hodně štěstí do dlouhého krokodýlího života, přiřkli jim povahové vlastnosti a pokřtili je jak jinak než ponořením do čisté vody. Jeden z krokodýlků na oplátku „pokřtil“ svého kmotra Romana Fojtu - moderátora počůral. Kmotři si poté prohlédli dvoupatrovou expozici živých krokodýlů i rozmanitých plazů včetně jedovatých hadů. Nenechali si ujít ani zajímavé krmení největšího krokodýla, který měří čtyři metry.

Tváře zpravodajství FTV Prima mají svého krokodýla
▲ Tváře zpravodajství FTV Prima mají svého krokodýla

Krokodýlí ZOO Protivín vznikla na základě soukromého chovu provozovatele této zoologické zahrady Miroslava Procházky. Její raritou je, že vystavuje 22 z 23 druhů krokodýlů. Její součástí je i zoologické muzeum. Samotná expoziční část zoologické zahrady se nachází v Protivíně v historické hospodářské budově, jejíž vznik je datován do konce 18. století. Protivínská ZOO se snaží rozmnožovat ohrožené a kriticky ohrožené druhy krokodýlů. Jejím účelem není krokodýly jen chovat, rozmnožovat a vystavovat, ale zároveň využívat a tím propagovat ekologické technologie a přispívat k ochraně přírody ve světě i doma. ZOO byla vybudovaná v přísně ekologickém a energeticky úsporném stylu. Je teplotně soběstačná díky tepelným čerpadlům, která odebírají teplo z 8 vrtů hlubokých 120 m, které byly vyvrtány na jejím pozemku.

Tváře zpravodajství FTV Prima mají svého krokodýla
▲ Tváře zpravodajství FTV Prima mají svého krokodýla

Krokodýl filipínský (Crocodylus mindorensis) patří mezi nejvzácnější krokodýly světa. V loňském roce se v ZOO Protivín narodilo sedm mláďat. Tento kriticky ohrožený druh se v Evropě poprvé podařilo odchovat pouze ZOO Kolín nad Rýnem (2 mláďata) a právě Krokodýlí ZOO Protivín (7 exemplářů). Tento druh krokodýla obývá pouze malá jezera a rybníky, malé říční přítoky a močály na Filipínách. V současné době je na Filipínách lov krokodýlů filipínských přísně zakázán, ale i přesto je tento druh stále ohrožován tím, že je ničeno jeho přirozené prostředí. Odhaduje se, že ve volné přírodě žije již pouze 200 dospělých jedinců.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články