Quantcast

Astra 2G bude vynesena později

| redakce | tiskobrázek k článku: Astra 2G bude vynesena později

Nový telekomunikační satelit Astra 2G lucemburského satelitního operátora SES (Astra), jehož start byl původně naplánován na 28. listopadu, byl odložen. Ruská Roskosmos informovala o závadě, která byla objevena na horním stupni Breeze M nosné rakety Proton.

Zpoždění startu je zvláště nešťastné pro vlastníka satelitu, který čeká na vynesení družice již několik měsíců. Panují obavy o raketě Proton po problémech, které vznikly po startu některých satelitů. Poslední neúspěšný start Protonu je z letošního roku. Dne 16. května 2014 měla za úkol vynést družici Express AM4-R. Start se nezdařil. Satelitní operátor RSCC přišel o další kosmický aparát.

Raketa Proton proto musela prokázat, že je schopná dopravit do vesmíru telekomunikační družice. Další start Protonu se konal 21. října 2014 a na orbitální dráhu "úspěšně" vynesl ruský satelit Express AM6. Satelit se ale nedostal na plánovanou pozici na orbitu.

Poslední úspěšný komerční let Protonu byl letos v únoru, kdy raketa vynesla satelit Türksat 4A.

Astra 2G je nyní v bezpečném módu, technici opravují horní stupeň nosné rakety. Start je odložen o jeden až dva týdny.

Satelit Astra 2G je vybaven významným speciálním nákladem - vojenským transpondérem v X pásmu, stejně tak i kapacitou v Ka pásmu. Pro potřeby lucemburské vlády musí být frekvence uvedeny do provozu do konce tohoto roku.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články