Quantcast

Proton M na startovacím komplexu se satelitem Astra 2G

| redakce | tisk

Včera 23. listopadu 2014 bylo na kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) rozhodnuto o umístění nosné rakety Proton M s horním stupněm Breeze M s telekomunikačním satelitem Astra 2G na odpalovací rampu.

Pracovní plán několika následujících dní obsahuje kontrolu všech komponent. Dodala Roskosmos.

Start ruské rakety Proton M se satelitem Astra 2G je naplánován v noci ze 27. na 28. listopadu 2014. Půjde o klíčový satelit pro lucemburského satelitního operátora SES (Astra), který bude poskytovat služby z pozice 28,2°E/28,5°E pro Velkou Británii, Evropu a také západní Afriku.

Astra 2G bude vybavena celkem 62 transpondéry v Ku pásmu a 4 v Ka pásmu s pokrytím části Evropy. Půjde o transpondéry se šířkou pásma 250, 500 a 600 MHz. V Ku pásmu se bude používat lineární polarizace, v Ka pásmu kruhová. Satelit vyrobila společnost Airbus Defence and Space.

V Ku pásmu bude Astra 2G disponovat transpondéry v evropském svazku, které pokrytí velkou část Evropy, včetně Česka a Slovenska. Astra 2G bude mít také britský svazek, podobně jako další satelity Astra 2E a Astra 2G. Třetí svazek v Ku pásmu bude sloužit pro zákazníky v západní Africe.





Reklama




Vybrané články