Quantcast

Pokuta 900 tisíc Kč za klamavé obchodní praktiky Active TV

| redakce | tisk

Český regulátor médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) na svém druhém letošním zasedání rozhodl o udělení 3 pokut v celkové výši 900 tisíc Kč za klamavou obchodní praktiku společnosti TV CZ s.r.o., provozovateli stanice Active TV.

Všechny tři pokuty po 300 tisících korunách vyměřila RRTV za porušení ustanovení § 2 odst. 1 písm. c) zákona č. 40/1995 Sb. a které jsou nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, respektive klamavou obchodní praktikou dle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

V prvním zkoumaném případě "v teleshoppingovém bloku dne 29.5.2014 od 19:30 hodin, jehož předmětem byla audiotexová služba, prostřednictvím níž měl divák správně odpovědět na soutěžní otázku, byla uvedena jako správná odpověď odpověď objektivně nesprávná, resp. odhalení správné odpovědi spočívalo v takové racionálně neuchopitelné podmínce, kterou nemohl soutěžící odkrýt, neboť odpověď číslo 558 neodpovídá součtu litrů uvedených na obrázku, ani vezmeme-li v úvahu všechny odhalitelné nepravidelnosti. Spotřebitel tak může na základě zhlédnutí předmětného teleshoppingu učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil, tzn. zavolat na uvedené telefonní číslo za zvýšenou sazbu, aby sdělil odpověď, kterou považuje dle objektivních měřítek za správnou, přestože vzhledem k zavádějící odpovědi, která byla na závěr teleshoppingového bloku označena jako správná, nemá šanci na výhru," popsala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

"V teleshoppingovém bloku uvozeného znělkou Sexy výhra, který byl odvysílán na programu ACTIVE TV dne 18. 5. 2014 od 01.00 hodin a který je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, respektive klamavou obchodní praktikou dle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v teleshoppingovém bloku, jehož předmětem byla audiotexová služba, prostřednictvím níž měl divák správně odpovědět na soutěžní otázku, byla uvedena jako správná odpověď objektivně nesprávná, neboť výsledek 386 na c, jestliže c je myšlena konstanta vyjadřující rychlost šíření světla ve vakuu, která závisí na tom, v jakých jednotkách je uvedena - km/s, m/s, km/h, se může lišit. Není možné mluvit o nejvyšším čísle vzhledem k tomu, že jeho součástí jsou i možné rozdílné jednotky rychlosti. Spotřebitel tak mohl na základě zhlédnutí předmětného teleshoppingu učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil, tzn. zavolat na uvedené telefonní číslo se zvýšenou sazbou, aby sdělil odpověď, kterou považuje dle objektivních měřítek za správnou, přestože vzhledem k zavádějící odpovědi, která byla na závěr teleshoppingového bloku označena jako správná, nemá šanci na výhru," uvedla RRTV.

Ve třetím případě "v teleshoppingového bloku uvozeného znělkou Kvíz, který byl odvysílán na programu ACTIVE TV dne 16. 5. 2014 od 19.30 hodin, a je nekalou obchodní praktikou podle zvláštního předpisu, respektive klamavou obchodní praktikou dle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to tím, že v teleshoppingovém bloku, jehož předmětem byla audiotexová služba, prostřednictvím níž měl divák správně odpovědět na soutěžní otázku, byla uvedena jako správná odpověď objektivně nesprávná, resp. odhalení správné odpovědi spočívalo v takové racionálně neuchopitelné podmínce, že ji soutěžící nemohl odkrýt, neboť chyby na mincích (které kvůli drobné odchylce byly chápány jako neplatné, a do konečného výsledku se proto nezapočítávaly), nebylo možné identifikovat ani poté, co moderátorka správnou odpověď ukázala a kdy byly chybné mince označeny červeným kroužkem. Spotřebitel tak mohl na základě zhlédnutí předmětného teleshoppingu učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil, tzn. zavolat na uvedené telefonní číslo za zvýšenou sazbu, aby sdělil odpověď, kterou považuje dle objektivních měřítek za správnou, přestože vzhledem k zavádějící odpovědi, která byla na závěr teleshoppingového bloku označena jako správná, neměl šanci na výhru," konstatoval regulátor.

Pokuty jsou splatné ve lhůtě do 30 dnů ode dne právní moci tohoto rozhodnutí. Zároveň Rada uložila účastníku řízení povinnost uhradit paušální částku nákladů správního řízení ve výši 3x 1000,-Kč. Náhrady jsou splatné do pěti pracovních dní ode dne doručení tohoto rozhodnutí.





Reklama




Vybrané články