Quantcast

Stand-up: Nejstarší žánr v dějinách lidstva

| redakce | tisk

Řada lidí neví, jak popsat nebo přiblížit svůj pracovní obor laikům. Nemusí přitom jít o raketové inženýrství, méně známé oblasti najdete třeba i v televizní komice. Zeptali jsme se herců z nového pořadu Comedy Club, co že to vlastně je ten stand-up.

Velmi originální odpověď měl třeba Pavel Tomeš, jeden z herců, kteří se v novém pořadu z produkce Prima Comedy Central objeví. Podle něj je stand-up nejstarší žánr v dějinách lidstva protože se vždycky našel jedinec, který si stoupnul před ostatní se snahou jim něco sdělit. Dobrý stand-uper byl podle něj Ježíš. Akorát to nedopadlo moc dobře.

Stand-up: Nejstarší žánr v dějinách lidstva
▲ Stand-up: Nejstarší žánr v dějinách lidstva

Miloš Knor zase moc dobře neví, co ve stand-upu dělá. Podle svých slov jen přijde, něco vypráví a lidi to baví. Přípravu před vystoupení a nervozitu pak řeší se sklenkou vína v ruce, aby mu čekání rychleji ubíhalo. Běžně ale tyto herce na pódiu nepřipravené nezastihnete. V drtivé většině případů mají totiž jednotlivé výstupy alespoň rámcově připravené, někteří si dokonce píší podrobný scénář.

Ve skutečnosti je stand-up dnes už klasický komediální žánr, jehož kořeny sahají až do 18. století. V tomto období byla podobná vystoupení mezi Brity označovaná spíše jako varieté. O novodobou podobu show se postaral kontroverzní americký komik Lenny Bruce. Ten se v 50. letech nebál vystupovat po barech a komediálních klubech, kde ohromoval diváky svými kontroverzními komentáři zaměřenými na dobová témata, které se nebál okořenit silnými vulgarismy. Spolu s legendou Georgem Carlinem tento komik posunul veřejné sólové stand-up výstupy na novou úroveň.

Stand-up: Nejstarší žánr v dějinách lidstva
▲ Stand-up: Nejstarší žánr v dějinách lidstva

V Česku se stand-up začal rodit kolem roku 2004 a v roce 2006 se díky HBO dostal i na televizní obrazovky. Čeští diváci si dokonce inteligentní a silný humor oblíbili natolik, že se herci rozhodli jezdit a vystupovat v klubech po celé České republice. Rostoucí popularita tento žánr obloukem vrátila zpět na televizní obrazovky v novém pořadu Comedy Club. Sledovat ho můžete každé pondělí od 22 hodin na Prima Comedy Central.

zdroj: PCC





Reklama




Vybrané články