Quantcast

MBC spustila multiplex na novém satelitu Badr 7

| redakce | tisk

Společnost Middle East Broadcasting Center (MBC) ze Spojených Arabských Emirátů (SAE) začala vysílat své programy na novém arabské telekomunikační družic Badr 7 satelitního operátora Arabsat.

Nová DVB-S platforma MBC se vysílá na pozici 26°E, na kmitočtu 11,270 GHz. V rámci multiplexu se vysílají známé stanice pod značkou MBC - tedy MBC 1, MBC 2, MBC 3, MBC 4, MBC Action, ?BC Max, MBC Bollywood, MBC Drama a MBC Masr 2. Všechny jsou nekódované ( FTA). Vedle nich se v paketu vysílají programy MBC 2, MBC Drama USA a MBC Masr, které jsou ale kryptované systémem BISS.

V paketu se rovněž vysílají i tři bezplatné rozhlasové programy MBC FM, AA FM a Panorama FM.

Jde o první multiplex ze satelitu Badr 7 a svazek East MENA - tedy pokrytí nasměrované na Střední východ - konkrétně na oblast Saudské Arábie, Egypta, Iráku a Jemenu. V hlavní zóně postačí parabola o průměru kolem 60 cm. Příjem multiplexu ve střední Evropě je značně problematický. Pro příjem je nutná parabola od průměru cca 200 cm. Příznivější příjmové podmínky jsou jihovýchodním směrem.

Paket programů MBC je zatím stále možné sledovat ze satelitu Badr 4 (též 26°E). Ten poskytuje příznivější pokrytí evropského území. Pro příjem postačuje parabola o průměru kolem 100 cm.

Zatím není jasné, zda MBC chystá ukončení distribuce svých programů na satelitu Badr 4. Případný konec na tomto satelitu by nepotěšil řadu diváků. Jde totiž o jedinou družici s balíkem programů MBC, kterou lze přijímat u nás s parabolami menších rozměrů. Programy MBC bylo možné dříve sledovat i na satelitním systému Nilesat 101/102 z pozice 7°W. Po skončení životnosti těchto družic bylo vysílání přesunuto na nový Nilesat 201. Ten již nemá dostatečné pokrytí Evropy.

technické parametry:

• Badr 7 (26°E), freq. 11,270 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články