Quantcast

Satelit Amazonas 1 ukončil provoz

| redakce | tisk

Dne 23. června 2017 španělský satelitní operátor Hispasat dokončil deorbitaci družice Amazonas 1, která byla zahájena 19. června. Ukončením tohoto procesu bylo poslání posledního příkazu na satelit ze střediska Hispasat v Arganda del Rey.

Amazonas 1 sloužil více než 12 let a to navzdory úniku paliva krátce po startu.

Satelit Amazonas 1 byl dopraven na orbitální dráhu 5. srpna 2004 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu nosnou raketou Proton M/Breeze M. Kosmický aparát byl zhotoven společností EADS Astrium (dnes Airbus) a šlo o první družici, která pracovala na pozici 61°W pro Brazílii. V roce 2014 po dohodě se satelitním operátorem Intelsat došlo k přesunu satelitu na pozici 55,5°W.

Během své životnosti Amazonas 1 zajistil více než 25 tisíc přenosů z 19 různých zemí. Nedávno byla družice přejmenována na Hispasat 55W-1.

Amazonas 1 byl základem pro expanzi operátora v Latinské Americe. Satelit poskytoval pokrytí celého amerického kontinentu, Evropy a severní Afriky. Byl zhotoven na platformě Eurostar 3000 a jeho hlavním úkolem byla distribuce programů v Evropě a Americe a také poskytování dalších telekomunikačních služeb.

V současné době se Amazonas 1 nachází 300 km nad geostacionární dráhou, na takzvaném orbitálním hřbitově.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články