Quantcast

Belintersat 1 a TürkmenÄlem - dva blízké satelity a nová zarušení

| redakce | tisk

Vše nasvědčuje tomu, že operátory satelitů Belintersat 1 (51,5°E) a TürkmenÄlem (52°E) čekají těžké časy - opakují se totiž problémy s interferencemi některých frekvencích, o kterých jsme na webu parabola.cz psali již v září.

Operátor slovenské B2B platformy Pantelio měl v září problémy s příjmem programů z jednoho transpondéru z běloruského satelitu Belintersat 1 poté, co byly uvedeny do provozu dva nové multiplexy na sousední družici TürkmenÄlem. Zarušení skončilo po skončení sportovních událostí v Turkmenistánu, který dočasně využil zmíněné dva nové multiplexy.

Začátkem tohoto měsíce byl do testovacího provozu uveden v pořadí čtvrtý transpondér pro Pantelio. Stejně jako předchozí tři 54 MHz transpondéry pracuje nová kapacita na družici Belintersat 1 (51,5°E), na kmitočtu 11,230 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK. Od svého spuštění je signál z této kapacity slabší a na parabolách malých rozměrů může být problém tento multiplex přijímat.

Do dnešního dne, tj. 24.10.2017, tedy po zhruba 20 dnech od startu testů, se situace se signálem z nového multiplexu nezlepšila.

Dva satelity na blízké orbitální pozici mohou přinést následující problémy:
- bezprostřední vysílání na blízkých parametrech ve stejné polarizace z obou satelitů, podobně jako tomu bylo v září
- využívání stejných uplinkových (vysílacích) frekvencí na obou satelitech

Satelitní operátor Belintersat na svých internetových stránkách informuje, že transpondéry v evropském svazku, z toho 4 o šířce pásma 54 MHz, které používá Pantelio, využívají uplinkové frekvence 12,75 až 13,125 GHz. Zatímco transpondéry TürkmenÄlem pracují v Ku pásmu ve frekvenčních pásmech 10,7 až 10,95 GHz a 11,2 až 11,45 GHz (dowlink) a jsou uplinkované v pásmu 12,75 až 13,25 GHz. Tedy ve stejném pásmu!

Možné problémy s interferencemi naznačují i odlišní výrobci obou satelitů. Zatímco družici Belintersat zhotovila a dodala společnost CAST (China Academy of Space Technology) na bázi platformy DFH-4, sousední družici TürkmenÄlem vyrobila společnost Thales Alenia Space na bázi platformy Spacebus-4000C2.

To znamená, že pokud operátor satelitu TürkmenÄlem bude používat horní pásmo, bude znovu používat pro uplink stejné frekvence jako sousední Belintersat a opět může zarušit transpondéry Pantelia.

Nejhorší je, že v takovém sousedství satelitů není žádné řešení. Úprava svazků nepomůže - možná jen správné omezení výkonu satelitu na straně operátora (v tomto případě Pantelia) by pomohlo snížit dopad ale to by vyžadovalo dohodu mezi operátory satelitů Běloruska a Turkmenistánu, aby Pantelio mohlo bez problémů používat nový transpondér.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články