Quantcast

Govsat 1 dopraven na orbitální dráhu

| redakce | tisk

V noci ze 31. ledna na 1. února 2018 vynesla nosná raketa Falcon 9 satelit GovSat 1. Raketa vzlétla ve 22:25 hodin našeho času z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě. Govsat 1 je prvním satelitem GovSat, který je společným projektem lucemburské vlády a satelitního operátora SES (Astra).

Satelit GovSat-1 bude zaparkován na orbitální pozici 21,5°E a bude sloužit vládním a institucionálním klientům v Evropě, na Středním východě a v Africe. Poskytne také pokrytí Středozemního a Baltského moře, jakož i Atlantiku a Indického oceánu.

GovSat-1 nabídne pokročilé funkce a zabezpečení a využívá vyhrazené frekvence v pásmu X a vojenském pásmu Ka. Satelit je vybaven 6 vysoce výkonnými, plně řízenými spotovými svazky, vysoce výkonným svazkem v pásmu X s globálním pokrytím a celkem se 68 transpondéry.

Družice je určena pouze pro vládní a institucionální uživatele. Bude provozován společností GovSat ze Secure Mission Operations Centre v Lucembursku. Zabezpečená a spolehlivá komunikace na platformě GovSat 1 umožní kritickou komunikaci v oblasti událostí, propojit klíčová institucionální nebo obranná centra a podporovat aplikace jako je Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR) a komunikaci v dopravě.

Lucemburská vláda si již zarezervovala část kapacity na nové družici, aby mohla plnit své závazky vůči NATO. Zbývající kapacita bude zpřístupněna vládním a institucionálním uživatelům za komerčních podmínek.

GovSat 1 vyrobila společnost Orbital ATK. Satelit je zhotoven na platformě GEOStar 3.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články