Quantcast

ČT natáčí detektivní sérii Princip slasti

| redakce | tisk

Česká televize si připisuje další historické prvenství v oblasti mezinárodních koprodukcí. Po nejrozsáhlejším koprodukčním projektu ve své historii - Marii Terezii - vstoupila do vůbec první televizní koprodukce s Polskem a Ukrajinou.

Natáčení osmidílného Principu slasti s Karlem Rodenem se z Polska přesunulo do Prahy a vedle zahraničních hereckých hvězd si v něm zahrají Aňa Geislerová, Kryštof Hádek, Marek Taclík nebo Martin Finger.

Veleúspěšnou Marií Terezií, kterou viděly více než čtyři milióny evropských diváků, naše ambice na poli koprodukcí neskončily, ba naopak,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „Princip slasti, na němž spolupracují tvůrčí týmy tří zemí, se vydává složitou cestou žánru kriminálního thrilleru. A jak znám televizní počiny Polska a Ukrajiny, bude to cesta syrová, poutavá a především velmi originální. Jména tvůrců a herců, které tato cesta svedla dohromady, jsou zárukou dalšího mezinárodně úspěšného televizního projektu.“

ČT natáčí detektivní sérii Princip slasti
▲ ČT natáčí detektivní sérii Princip slasti

Příběh seriálu začíná jednoho letního odpoledne na pláži v Oděse. Pozornost turistů upoutá podél pobřeží se volně pohybující neukotvená loďka. Když se k ní dostane dvojice plavců, objeví uvnitř zmrzačené tělo mladé ženy. V tentýž den ve Varšavě, na nábřeží Visly, je v kufru opuštěného automobilu objeven další hrůzný nález a série indicií vražd mladých dívek pokračuje v Praze, kde je v divadle nalezena ženská paže. Tři lidské ostatky ve třech evropských městech a trojice vyšetřovatelů z Česka, Polska a Ukrajiny v podání Karla Rodena, Malgorzaty Buczkowské a Sergieje Strelnikowa rozjíždějí rozsáhlé mezinárodní pátrání. K odhalení pravdy budou ale potřebovat mnohem více odvahy a odhodlání, než si původně mysleli.

Autorem scénáře je oceňovaný Maciej Maciejewski. Ten stál, mimo jiné, i za seriálem Polda (Glina), který je diváky i kritikou považován za nejlepší polský kriminální seriál všech dob. „Maciej Maciejewski tentokrát přišel s tématem, které spojuje města tří postkomunistických zemí, ve kterých se děj odehrává,“ říká režisér seriálu Dariusz Jablonski. Ten se mimo jiné producentsky podílel na deseti Českými lvy oceněném snímku Je třeba zabít Sekala. „Mám to štěstí, že mohu pracovat s nejlepšími herci. Obrovské potěšení pro mě bylo zejména setkání s těmi, s nimiž jsem doposud neměl příležitost pracovat - s Karlem Rodenem a Kryštofem Hádkem. Splnil jsem si také sen natáčet s Aňou Geislerovou. Výbornou tvůrčí zkušeností je pro mě rovněž práce s kameramanem Martinem Žiaranem. Věřím, že společně tvoříme seriál, který ukáže obrazotvornost naší části Evropy,“ dodává Jablonski.

Princip slasti je sebevědomá moderní středoevropská detektivka, jejíž důmyslný scénář velmi přirozeně posouvá děj příběhu z Oděsy do Varšavy a Prahy. Skvělé herecké obsazení a velice atraktivní prostředí, kde se seriál natáčí, slibují divácky působivou a myslím, že hodně napínavou podívanou,“ uzavírá kreativní producentka České televize Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí producentské skupině seriál vzniká. Polským producentem seriálu je Apple Film Production.

Po čtyřiceti dnech natáčení v České republice se štáb přesune do ukrajinské Oděsy. Poslední klapka Principu slasti padne v polovině dubna.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články