Quantcast

Skylink naštval vysílatele. Chystají na něj právní kroky

| redakce | tisk

Na české dekódovací karty Skylinku se vrátily slovenské komerční programy a naopak. Od pondělí 4.6.2018 nabízí operátor česko-slovenské satelitní platformy Skylink možnost úhrady tzv. servisního poplatku (SP) pro příjem základních programů pro druhou zemi.

Zákazníci Skylinku v Česku si tak mohou zaplatit balíček DIGITAL SK, naopak klienti na Slovensku DIGITAL CZ. Z jedné dekódovací karty je tak možné přijímat jak české, tak i slovenské základní programy, pokud uhradí český i slovenský SP. Doposud toto bylo možné jen s druhou přístupovou kartou.

Krok Skylinku se ale nelíbí provozovatelům stanic ale ani konkurenčním providerům.

"Žádný operátor nemá souhlas k šíření našich FTA stanic za hranicemi České republiky. Skylink nás o svém záměru neinformoval," uvedla pro portál Živé.sk mluvčí skupiny Nova Jana Ondrejechová. Právními prostředky chce zabránit nelegálnímu šíření stanic na Slovensku.

"JOJ Group nedostala od satelitní služby Skylink žádost (a ani neudělila souhlas) šířit stanici TV JOJ v České republice. Slovenská produkčná, vysílatel stanic JOJ Group, má se Skylinkem podepsanou řádnou smlouvu a je připravena svá práva bránit právní cestou," uvedla mluvčí JOJ Miroslava Klempová. Podobně nemá operátor souhlas k šíření české JOJ Family na území Slovenska.

Rovněž Prima nedala souhlas k šíření svých programů na Slovensku.

Slovenská asociace pro kabelové telekomunikace (SAKT), která sdružuje řadu velkých televizních operátorů jako Antik Telecom, Digi TV, Orange, Satro, Telekom, Swan či Towercom, vyzvala televize, aby vyřešili šíření českých stanic operátorem platformy Skylink na Slovensku. V případě, že vysílatelé situaci nevyřeší, asociace nevylučuje návrat českých programů i do nabídek dalších operátorů. Píše portál Živé.sk.

Zástupce Skylinku uvedl, že neporušuje zákony ani platné smlouvy a proto se žalob ze strany televizí neobává.





Reklama




Vybrané články