Quantcast

RRTV: Předvolební vysílání na Nově nevyvážené, Nova rozhodnutí odmítá

| redakce | tisk

Předvolební vysílání televize Nova nebylo objektivní. Konstatovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání. Regulátor zkoumal vysílání ze dne 19. října 2017 v 19:55 hodin na TV Nova a pořad Nova Duel.

Hosty této relace byly pouze zástupci dvou kandidujících subjektů, konkrétně předseda hnutí ANO Andrej Babiš a volební lídr strany ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle názoru regulátora bylo odvysílání tohoto pořadu určeného pro prezentaci pouze dvou politiků v období bezprostředně předcházejícím konání voleb (předvečer voleb) byla narušena vyváženost vysílání ve prospěch těchto politických subjektů.

Rada rozhodla, že se provozovatel dopustil porušení povinnosti zajistit, aby "ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě."

Provozovatel TV Nova s rozhodnutím RRTV zásadně nesouhlasí. Nova považuje rozhodnutí regulátora za zásah do práva vysílatele rozhodovat svobodně o tom, jaký obsah v mezích zákona do svého televizního vysílání zařadí.

Zásady objektivity a vyváženosti nelze aplikovat pouze na jeden samostatný pořad, ale musí se jednat o vyhodnocení vysílání celého programu. V našem předvolebním vysílání jsme poskytli adekvátní prostor každé relevantní politické straně. Přímý duel dvou nejpravděpodobnějších kandidátů na post premiéra byl pouze jednou ze součástí tohoto vysílání. Duel mezi dvěma nejpravděpodobnějšími kandidáty na premiéra je standardním formátem evropských televizních stanic,“ řekl Štěpán Peichl, ředitel právní sekce TV Nova. Přímý televizní duel hlavních představitelů politických stran je rovněž běžnou dlouhodobou praxí televizních stanic v České republice.

RRTV zúžila posouzení objektivity a vyváženosti na jediný izolovaný pořad, což zasahuje do práva vysílatelů na svobodné rozhodování o tom, jaký obsah v mezích zákona do svého televizního vysílání zařadí. “Rozhodnutí RRTV je v rozporu s ústavním právem TV Nova na svobodu projevu, která je pro fungování demokracie zásadní,“ komentuje Jana Ondrejechová, tisková mluvčí TV Nova.

RRTV současně neuložila TV Nova žádnou sankci. Tato skutečnost neumožňuje TV Nova napadnout vydané upozornění RRTV u soudu.





Reklama




Vybrané články